Mediamarkt Logo
MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Tips om je houtskoolbarbecue in vuur en vlam te zetten

Amina31 JANUARI 2024
Barbecue met vlees op spiesen en roosters, omgeven door rook.

Een houtskoolbarbecue is een plezier om op te koken. Tenminste als je weet hoe je hem moet gebruiken. Kom hier te weten hoe je een houtskoolbarbecue aansteekt, waarop je op moet letten en hoe je er vervolgens mee werkt.

Het stappenplan om je houtskoolbarbecue aan te steken

Zicht op een metalen brikettenstarter gevuld met brandende houtskool, vlammen zichtbaar, op een vage achtergrond.

Ga je voor het eerst koken op een houtskoolbarbecue, maar weet je niet goed hoe je dit aanpakt? Hier lees je hoe:

  • Plaats je barbecue op een stabiele, vlakke ondergrond, weg van brandbare materialen en met voldoende open ruimte voor de ventilatie. Zorg ervoor dat het deksel van de barbecue open is tijdens het aansteken.
  • Verspreid de houtskool gelijkmatig over de bodem van de barbecue. Je kunt ook een soort van heuvel maken voor een snellere ontsteking. Gebruik houtskool van goede kwaliteit zonder toevoegingen zoals aanmaakmiddelen.
  • Plaats enkele aanmaakblokjes tussen de houtskool of leg er een klein stapeltje verkruimeld krantenpapier onder.
  • Steek de aanmaakblokjes aan met lange lucifers of een aansteker. Zorg ervoor dat alle aanmaakblokjes branden.

Close-up van brandende houtblokken. Hete rode gloed tussen grijze en zwarte houtblokken.
  • Zie je een grijs laagje op de houtskool? Dan kan je beginnen met barbecueën.
  • Gebruik een tang om de houtskool gelijk te verdelen. Zo verspreidt de warmte zich gelijkmatig over het grilloppervlak. Laat de barbecue enkele minuten opwarmen totdat de houtskool de gewenste temperatuur heeft bereikt voor het type voedsel dat je wilt bereiden.
  • Heeft jouw barbecue luchtgaten? Ontdek in dit artikel hoe je de luchtgaten van je barbecue kan gebruiken om de temperatuur beter te regelen.
  • Plaats het grillrooster op de barbecue en laat het mee opwarmen.
  • Nu is je barbecue klaar voor gebruik. Plaats het voedsel op het rooster en begin met barbecueën.

Ben je helemaal klaar om te barbecueën en wil je er meteen een feestje van maken? Bekijk hier onze tips voor een geslaagde winterbarbecue.

Welk aanmaakmiddel heb ik nodig om een houtskoolbarbecue aan te steken?

Kies voor aanmaakblokjes of -vloeistof die speciaal zijn ontworpen voor houtskoolbarbecues. Zo steek je veilig en efficiënt je barbecue aan en is koken op je houtskoolbarbecue een eitje.

Wat is beter: houtskool of briketten?

Een bruine papieren zak vol met grijze houtskoolbriketten, geplaatst in een zwarte barbecue.

Houtskool en briketten hebben elk hun eigen voordelen. Houtskool geeft meteen warmte af, terwijl briketten langer branden en een meer constante warmteafgifte hebben. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur en het doel van de barbecue.

Heb ik hout nodig om mijn barbecue aan te steken?

Een barbecue met rook en vlammen staat centraal, omringd door mensen met drankjes in een groene omgeving.

Nee, je hebt geen hout nodig om je barbecue aan te steken. Om houtskool of briketten aan te steken kan je ook aanmaakblokjes, -vloeistof of andere speciale aanmaakmiddelen gebruiken. Uiteraard blijft hout wel een optie.

Weet je niet goed of een houtskoolbarbecue 100% op jouw lijf geschreven is? Lees hier alle mogelijkheden en opties over alle soorten barbecues.

Kies een elektrische barbecue

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn

Een witte propaantank met gouden kleppen staat voor een zwarte barbecuegrill, tegen een groene achtergrond.
Barbecues

Hoe sluit je een gasfles op een gasbarbecue aan?

Lees meer over