MM logo red

Wat houdt het energielabel van een koelkast in?

Amina12 APRIL 2024
unknown description

Wanneer je een nieuwe koelkast koopt, merk je vast en zeker de energielabels op. Ze gaan van A tot G en tonen aan hoeveel energie een koelkast verbruikt. Energielabel A is het zuinigst, label G het minst zuinig. Maar wat betekent dit nu eigenlijk in de praktijk? De experts van MediaMarkt leggen het graag voor je uit.

Dit vind je allemaal op het energielabel van een frigo

Op elk energielabel van een koelkast vind je dezelfde informatie. De regels zijn namelijk door de Europese Unie vastgelegd. Hierdoor is het heel eenvoudig om koelkasten met elkaar te vergelijken op vlak van energiezuinigheid. Benieuwd hoeveel een koelkast echt verbruikt? Ontrafel het energielabel.

Volgende informatie vind je terug op het energielabel van een frigo:

Dit vind je allemaal op het energielabel van een frigo
 • QR-code: raadpleeg je het energielabel van je koelkast liever online? Scan de QR-code bovenaan het label en je komt in de database van de Europese Unie terecht. Hier vind je alle eigenschappen van je koelkast.
 • Energieklasse: de energieklasse (A tot G) geeft aan hoe energie-efficiënt de koelkast werkt. Een frigo met energieklasse A, B of C is een energiezuinige koelkast.
 • Energieverbruik: naast de energieklasse zie je ook het energieverbruik vermeld op het label. Dit staat aangegeven in kilowattuur. Houd er rekening mee dat de grootte van de koelkast een belangrijke rol speelt in het verbruik. Zo verbruikt een Amerikaanse koelkast altijd meer dan een mini-frigo.
 • Inhoud van het diepvriesgedeelte: kies je voor een koel-vries combinatie? Dan zie je de netto inhoud van de vriezer ook altijd vermeld op het label.
  • Klein: minder dan 110 liter

  • Normaal: 110 tot 250 liter

  • Groot: 250 tot 350 liter

  • Zeer groot: 350 liter of meer

 • Inhoud van het koelgedeelte: ook de inhoud van het koelgedeelte staat op het energielabel.
  • Klein: minder dan 150 liter

  • Normaal: 150 tot 250 liter

  • Groot: 250 liter of meer

 • Geluidsniveau van de koelkast: het geluidsniveau staat helemaal onderaan het label. Wens je een stille ijskast? Kies dan voor 38 decibel of minder.

In 2021 is het energielabel veranderd. Wat is er nu anders?

In 2021 is het energielabel veranderd. Wat is er nu anders?

Op 1 maart 2021 is het energielabel voor koelkasten vernieuwd. Voor deze datum liep het label van A+++ tot D. De plusjes zorgde voor veel onduidelijkheden, daarom werden de labels aangepast. Bij het oude label zaten de meeste koelkasten al op het hoogste niveau. De nieuwe labels motiveren merken om nog zuinigere apparaten te ontwikkelen. Het oude A+++ is nu label C. Om deze reden zijn er nog heel weinig koelkasten met label A te vinden volgens het nieuwe labelsysteem.

Waarom is de energieklasse van je koelkast belangrijk?

Waarom is de energieklasse van je koelkast belangrijk?

De energieklasse van een koelkast is heel belangrijk. Het maakt het mogelijk om de energie-efficiëntie van verschillende toestellen met elkaar te vergelijken. De energielabels hebben ook een grote impact op de prijs van een koelkast. Een goedkope koelkast kan later een duurkoop blijken door de hoge energiekosten die eraan verbonden zijn. Een koelkast gaat namelijk makkelijk meer dan 15 jaar mee. Een kleine meerkost verdien je dus in een handomdraai terug door voor een energiezuinig model te kiezen.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn