MM logo red

Wat is een energiezuinige koelkast?

Amina11 SEPTEMBER 2023
unknown description

Het is verstandig om voor een energiezuinige koelkast te kiezen. Het is beter voor het milieu en je bespaart flink wat geld uit. Maar hoe weet je nu welke frigo je moet kiezen? En wat met die nieuwe energielabels? In dit artikel lees je er meer over.

Het belang van een energiezuinige koelkast

Het belang van een energiezuinige koelkast

Sinds 1 maart 2021 heeft de Europese Unie het energielabel voor koelkasten aangepast. De voormalige schaal met A+, A++ en A+++ is nu naar een schaal van A tot G geherclassificeerd. De koelkasten die vroeger een A+++ label hadden, vallen nu meestal onder label B of C. Hierdoor ontstaat er ruimte om toekomstige, duurzamere toestellen hoger te classificeren. Bovendien is het nieuwe energielabel nu duidelijker; je ziet nu eenvoudig hoeveel energie de koelkast verbruikt, wat de inhoud van het vriesvak en de koelruimte is, en hoeveel geluid het apparaat produceert.

Welk energielabel is het meest aangewezen voor mijn koelkast?

Welk energielabel is het meest aangewezen voor mijn koelkast?

De vernieuwde energielabels zijn uitgerust met een QR-code. Door deze te scannen, krijg je toegang tot de specificaties en kenmerken van de koelkast. Energieklasse A, aangeduid in donkergroen, wijst erop dat de koelkast het meest energiezuinig is en je dus het minste zal kosten. Het energieverbruik van een koelkast varieert naargelang het type toestel. MediaMarkt maakt een onderscheid tussen vrijstaande koelkasten, inbouwkoelkasten, koel-vriescombinaties, Amerikaanse koelkasten en tafelmodel-koelkasten. De grootte van de frigo heeft een directe impact op het energieverbruik en de jaarlijkse kosten. Een tafelmodel-koelkast zal bijvoorbeeld minder energie verbruiken dan een Amerikaanse koelkast. De meest aangewezen energieklasse verschilt per type koelkast. Voor Amerikaanse koelkasten is label C bijvoorbeeld het meest energiezuinig, terwijl bij koel-vriescombinaties een label A het zuinigst is.

Energiebesparingstips en ecologisch verantwoorde keuzes

Energiebesparingstips en ecologisch verantwoorde keuzes

Los van het energielabel bestaan er verscheidene manieren om zuiniger met je koelkast om te springen. Een goede luchtcirculatie binnen het toestel is bijvoorbeeld cruciaal. Een overvolle koelkast belemmert de vrije luchtcirculatie, wat leidt tot onnodig energieverbruik. Sommige koelkasten zijn uitgerust met een 'door cooling technologie' om energie te besparen. Hoe vaker je de deur van de koelkast opent, des te harder moet het toestel werken om terug te koelen. Deze technologie beperkt temperatuurschommelingen, waardoor de koelkast snel weer de gewenste temperatuur bereikt en dus energiezuiniger functioneert.

No Frost functie

No Frost functie

Een ijslaagje in de koelkast of diepvriezer leidt tot een beduidend hoger energieverbruik. Het is dus aangewezen om deze laag geregeld te verwijderen. Met een koelkast uitgerust met de No Frost-functie hoef je hier zelf niet meer naar om te kijken: het ontdooien gebeurt automatisch. Zo vormen er zich geen ijskristallen op de producten in je diepvries en blijft de smaak van je voedsel behouden. We adviseren om de temperatuur in de koelruimte tussen 4°C en 5°C te houden en je diepvries op -18°C in te stellen.

Energieverbruik per liter

Het energielabel is op het totaalverbruik in kWh gebaseerd, maar houdt geen rekening met de capaciteit van de koelkast in liters. Als je veel koelruimte nodig hebt, kan het voordeliger uitvallen om een grote Amerikaanse koelkast te kiezen boven 2 kleinere frigo's met dezelfde koelcapaciteit. Met behulp van het energielabel bereken je eenvoudig het energieverbruik van je koelkast.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Google Nest - preview
Smart home

Welkom in het huis dat meer rekening met je houdt

Lees meer over
Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn