MM logo red

Je nieuwe koelkast aanzetten: hoe doe je dat?

Amina10 APRIL 2024
unknown description

Is je nieuwe koelkast geleverd en staat hij op zijn plek? Dan is het tijd om hem voor de eerste keer op te starten. Dat mag je namelijk niet meteen doen, je moet vooraf enkele zaken controleren. Waar je juist allemaal rekening mee dient te houden, vertellen we je graag in dit artikel.

Je nieuwe koelkast aanzetten, hoe doe je dat?

Je nieuwe koelkast aanzetten, hoe doe je dat?

Eerst en vooral moet je een geaard stopcontact voorzien dat in de buurt van je ijskast staat. Zo ben je zeker van een veilige werking. Plaats de ijskast op een vlakke ondergrond en controleer of het toestel waterpas staat. Houd ook rekening met de benodigde afstand tot de muur. Voorzie langs de achterkant minstens 5 centimeter vrije ruimte zodat de warmte goed weg kan. De meeste koelkasten vereisen langs de zijkant ook speling om condensatie te voorkomen. Dit hangt af van de frigo die je koos. Je ontdekt de specifieke voorwaarden in de handleiding. Kies voor een plaats met een omgevingstemperatuur van minstens 10 graden. De meeste koelkasten zijn niet geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld een onverwarmde schuur.

Mag je een nieuwe koelkast gelijk aanzetten?

Mag je een nieuwe koelkast gelijk aanzetten?

Na transport mag je een koelkast niet direct aanzetten. De koelvloeistof heeft na vervoer namelijk tijd nodig om zich uniform te verdelen in je nieuwe koelkast. Hoelang dat exact duurt, is afhankelijk van het type transport en het model dat je aankocht. Of je nu een koelkast met diepvries, koelkast-kastmodel of Amerikaanse koelkast hebt gekocht, je wacht best 24 uur voor je hem inschakelt. Na de wachtperiode mag je de nieuwe frigo in gebruik nemen. Schakel de koelkast in via de aan/uit-knop of -schakelaar. Stel de temperatuur van je koelkast in op 4 graden Celsius en de diepvries op -18 graden Celsius. Geef het toestel de tijd om op temperatuur te komen voordat je er etenswaren in plaatst.

Ik heb mijn nieuwe koelkast toch te snel aangezet, wat nu?

Ik heb mijn nieuwe koelkast toch te snel aangezet, wat nu?

Als je je nieuwe koelkast te snel hebt aangezet, schakel je hem best weer uit. Trek de stekker uit het stopcontact en laat de ijskast rusten. Ben je niet zeker? Meet de temperatuur van de frigo dan na. Een koelkast die te snel is ingeschakeld, kan zijn temperatuur niet goed regelen door de disbalans in de koelvloeistof.

Klaar om te genieten van je nieuwe koelkast

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn