MM logo red

Wat moet je doen als je draadloze smartphone oplader niet meer werkt?

Jasper13 FEBRUARI 2024
unknown description

Een draadloze smartphone oplader is heel handig. Veel smartphonemerken bieden het aan en het is niet alleen netjes, maar ook bijzonder snel en gemakkelijk. Maar wat als je draadloze oplader niet meer (goed) werkt? In dit artikel vind je tips om je draadloze oplader weer aan de praat te krijgen.

Wat is een draadloze oplader?

Opladen zonder ingewikkelde kabels? Het kan. Een draadloze oplader is een apparaat dat je gebruikt om elektronische apparaten op te laden zonder dat er fysieke kabels nodig zijn. Het werkt door middel van inductief opladen, waarbij elektrische stroom draadloos van de oplader naar het apparaat overgaat. Veel moderne smartphones, smartwatches en andere draagbare elektronische apparaten ondersteunen draadloos opladen, waardoor gebruikers gemakkelijk hun apparaten kunnen opladen zonder gedoe met kabels.

Wat is een draadloze oplader?

Neem zeker een kijkje bij het merk van je smartphone. Velen werken met een eigen systeem. Kijk naar Apple dat MagSafe ontwikkelde. Het is een innovatief magnetisch bevestigingssysteem, ontworpen voor draadloos opladen en accessoires. De meeste nieuwe telefoons, zoals de nieuwste Samsung Galaxy werken op alle soorten draadloze opladers. Een oplader van hetzelfde merk als je smartphone laadt je toestel vaak wel sneller op.

Hoe werkt een draadloze oplader?

Hoe werkt een draadloze oplader?

Een draadloze oplader laadt apparaten op via inductie, door elektrische stroom draadloos van de oplader naar het op te laden apparaat te sturen. De draadloze oplader bevat spoelen die elektromagnetische inductie gebruiken om energie over te dragen. Wanneer de draadloze oplader is ingeschakeld, creëert deze een elektromagnetisch veld rond de spoelen. Een compatibel apparaat, zoals een smartphone of smartwatch, bevat ook spoelen die gevoelig zijn voor elektromagnetische velden. Plaats je dit toestel dus dicht bij de draadloze oplader, dan activeert het elektromagnetische veld de spoelen in het toestel. Dit induceert een elektrische stroom in de spoelen van het apparaat. De opgewekte elektrische stroom laadt de batterij van het apparaat op en zorgt zo voor draadloos opladen.

Wat moet je doen als je draadloze oplader niet meer werkt?

Ondervind je problemen met draadloos opladen? Dit kan verschillende oorzaken hebben, van een onstabiele verbinding tussen je telefoon en de oplaadpad tot het gebruik van een incompatibele lader. Lees hieronder onze tips die je kunnen helpen om het probleem op te lossen.

Wat moet je doen als je draadloze oplader niet meer werkt?

Tips om problemen met draadloos opladen op te lossen

  • Leg je smartphone goed op de lader en verwijder het hoesje: zorg ervoor dat het apparaat dat je wilt opladen, zoals een smartphone, correct is gepositioneerd op de draadloze oplader. Plaats het apparaat zo dat de oplaadspoelen van de oplader en het apparaat goed zijn uitgelijnd. Verwijder het hoesje en eventuele accessoires van je telefoon.
  • Reinig de oplaadoppervlakte: soms kan stof of vuil zich op het oplaadpad ophopen en het laden belemmeren. Veeg hiervoor het oplaadoppervlak voorzichtig schoon met een zachte doek.
  • Controleer de compatibiliteit: zorg ervoor dat het apparaat dat je wilt opladen compatibel is met draadloos opladen. Je telefoon moet hiervoor Qi-gecertificeerd zijn. Dit is bij de meeste nieuwe telefoons wel het geval. Bij iPhone heb je een iPhone 8 of nieuwer nodig. Voor Samsung kan dit vanaf de S6.

Wat moet je doen als je draadloze oplader niet meer werkt?
  • Controleer de stroomtoevoer: zorg ervoor dat de draadloze oplader correct is aangesloten op een werkend stopcontact of USB-stroombron. Verifieer ook of de stroombron zelf goed werkt. Check ook de adapter. Zo werkt een MagSafe-oplaadkabel beter met een Apple-adapter. Hetzelfde geldt voor Samsung. De Samsung 15 watt draadloze oplader werkt bijvoorbeeld alleen met de Samsung 25 watt adapter.
  • Controleer de oplaadkabel: als de draadloze oplader een afneembare oplaadkabel heeft, controleer dan of de kabel correct is aangesloten en of deze in goede staat verkeert.
  • Probeer een andere stroombron: als je de draadloze oplader op een stopcontact hebt aangesloten, probeer dan een ander stopcontact om te controleren of het probleem aan de stroombron ligt.
  • Controleer of er firmware-updates beschikbaar zijn voor zowel de draadloze oplader als het apparaat dat je wilt opladen. Het uitvoeren van firmware-updates kan eventuele compatibiliteits- of prestatieproblemen oplossen.

Als na het uitvoeren van deze stappen de draadloze oplader nog steeds niet werkt, kan het zijn dat er een hardwareprobleem is met de oplader zelf. Lees de bijsluiter grondig. Kocht je je oplader bij MediaMarkt? Bekijk dan de reparatiemogelijkheden of informeer naar je garantie.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Apple iPhone vs. Samsung: welke past bij jou?
Smartphones

Apple iPhone vs. Samsung: welke past bij jou?

Lees meer over