MM logo red

Autoradio inbouwen: stappenplan

Anouk23 APRIL 2024
unknown description

Wil je het geluidssysteem van je auto upgraden en ga je een autoradio inbouwen? Dat lijkt een spannend en moeilijk proces, maar met de juiste hulp is de klus zo geklaard. Volg stap voor stap onze instructies en je geniet binnen de kortste keren van je favoriete muziek via je nieuwe inbouwradio. In 12 stappen verwijder je de oude radio en bouw je een nieuwe in.

Autoradio verwijderen

Voor je je inbouwradio kan installeren, moet je oude radio verwijderen. Hiervoor heb je enkel een kleine en een grote platte schroevendraaier nodig.

Autoradio verwijderen

1. Veiligheid eerst: verwijder de sleutel van het contactslot. Zo voorkom je dat er kortsluiting ontstaat tijdens het verwijderen van je oude autoradio.

2. Afdekplaat verwijderen: als je auto een afdekplaat rond de autoradio heeft, gebruik je de grote schroevendraaier om de afdekplaat voorzichtig los te schroeven en te verwijderen.

3. Schroeven uitdraaien: ga op zoek naar de schroeven waarmee de autoradio aan het dashboard is bevestigd. Deze schroeven bevinden zich meestal aan de zij- of onderkant van de autoradio. Gebruik hiervoor de kleine schroevendraaier.

Autoradio verwijderen

4. Autoradio eruit halen: nadat je de schroeven hebt verwijderd, trek je voorzichtig de autoradio uit het dashboard.

5. Bedrading ontkoppelen: zodra je de autoradio uit het dashboard hebt verwijderd, zoek je naar de bedrading die is aangesloten op de achterkant van de radio. Ontkoppel voorzichtig de bedrading door de stekkers los te maken.

6. Autoradio verwijderen: nadat je de bedrading hebt losgekoppeld, verwijder je de autoradio volledig uit het dashboard.

Nieuwe autoradio inbouwen

Heb je in ons assortiment car-hifi de geschikte inbouwradio gevonden? Dan is het tijd om hem te installeren. Even een tip onderweg: je vindt bij MediaMarkt niet enkel radio’s, maar ook transmitters en subwoofers. Zo installeer je je nieuwe inbouwautoradio:

Nieuwe autoradio inbouwen

1. Voorbereiding: zorg ervoor dat je de juiste inbouwradio hebt gekozen die compatibel is met je auto en beschikt over de gewenste functies. Komt de bedrading niet overeen? Dan heb je adapters nodig om de bedrading aan te passen.

2. Bedrading aansluiten: sluit de bedrading van de nieuwe inbouwradio aan op de bedrading van je auto. Gebruik elektrische tape of draadconnectors om de draden veilig aan elkaar te verbinden. Zorg ervoor dat de aansluitingen correct zijn volgens de instructies van je autofabrikant.

3. Nieuwe autoradio plaatsen: schuif de nieuwe inbouwradio voorzichtig in het dashboard en bevestig deze met de bijgeleverde bevestigingsmiddelen. Zorg ervoor dat de radio stevig vastzit en niet wiebelt.

Nieuwe autoradio inbouwen

4. Sluit accessoires aan: als je extra accessoires zoals versterkers, subwoofers of bluetooth-modules hebt, sluit deze dan aan op je nieuwe autoradio.

5. Installatie testen: test de nieuwe autoradio om te zorgen dat alles naar behoren werkt.

6. Dashboardpaneel monteren: nadat alles is getest en goedgekeurd, monteer je het dashboardpaneel terug op zijn plaats. Zorg ervoor dat alle clips en schroeven zijn vastgezet en het paneel goed is uitgelijnd.

Hoe bouw ik een autoradio om naar DAB+?

Het ombouwen van een autoradio naar DAB+ vereist enige expertise en apparatuur. Met dit stappenplan lukt het iedereen:

1. Compatibiliteit controleren: voordat je begint, moet je controleren of je huidige autoradio compatibel is met DAB+. Sommige oudere modellen ondersteunen mogelijk geen digitale radio.

Hoe bouw ik een autoradio om naar DAB+?

2. DAB+-converter kopen: om je bestaande autoradio om te bouwen naar DAB+, heb je een DAB+-converter nodig. Dit is een extern apparaat dat DAB+-signalen ontvangt en converteert naar een signaal dat je autoradio begrijpt. Deze vind je in onze webshop of in je plaatselijke MediaMarkt.

3. DAB+-converter installeren: volg de instructies in de handleiding van je converter om hem correct te installeren.

4. Converter aansluiten op je autoradio: nadat je de converter correct hebt geïnstalleerd, sluit je

Ben jij een echte audio-fanaat? Ontdek dan zeker ook onze artikels over Dolby Atmos, soundbar verbinden met tv, welke soundbar kopen, welke multiroom speaker kopen en welke bluetooth speaker kopen.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Welke soundbar kopen?
Speakers

Welke soundbar kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over