MM logo red

Wat is een laser-tv of laserbeamer?

Anouk19 APRIL 2024
unknown description

Dankzij zijn hoge helderheid, uitgebreid kleurengamma en flexibele installatieopties is een laser-tv een populaire keuze voor thuisbioscopen. Geniet jij graag van een film in ULTRA-HD, 4K of zelfs 8K? Dan is een laser-tv, ook wel gekend als laserbeamer of laserprojector, echt helemaal iets voor jou.

Hoe werkt een laserprojector?

Een laser-tv creëert beelden door direct laserlicht te gebruiken in plaats van licht te projecteren via een draaiend kleurenwiel, zoals traditionele projectoren doen. Dit resulteert in een helder, kleurrijk en haarscherp beeld. Enkele kenmerken van een laserbeamer zijn:

Hoe werkt een laserprojector?

Hoe werkt een laserprojector?
  • Hoge helderheid: laser-tv’s hebben een hoge helderheid, waardoor ze goed presteren in verschillende verlichtingsomstandigheden, inclusief kamers met veel omgevingslicht.
  • Uitgebreid kleurengamma: door de gebruikte lasertechnologie bereiken laserbeamers een breed kleurengamma, wat zorgt voor levendige en nauwkeurige kleuren.
  • Lange levensduur: in vergelijking met traditionele lampen hebben de lasers in laserprojectors een veel langere levensduur.

Hoe werkt een laserprojector?
  • Scherpe beeldkwaliteit: laser-tv’s produceren scherpe, gedetailleerde beelden met een hoge resolutie. Dit is vooral praktisch tijdens het kijken van een spannende film of het spelen van een meeslepende game.
  • Flexibele installatieopties: vanwege hun compacte formaat en optische systeem installeer en positioneer je je laser-tv volledig naar wens voor een optimale kijkervaring.
  • Energiezuinig: in vergelijking met traditionele lampen verbruiken laserbeamers veel minder energie.

Wat is het verschil tussen een beamer en een laserbeamer?

Wat is het verschil tussen een beamer en een laserbeamer?

Het belangrijkste verschil tussen een traditionele beamer en een laserbeamer ligt in de lichtbron die het toestel gebruikt om het beeld te projecteren. Een traditionele beamer maakt gebruik van een kwiklamp of halogeenlamp als lichtbron. Deze lampen hebben een beperkte levensduur. Na verloop van tijd moet je ze vervangen, wat extra kosten met zich meebrengt en onderhoud vereist. Een laserbeamer daarentegen maakt gebruik van lasers als lichtbron. Deze hebben een veel langere levensduur en behouden hun helderheid gedurende een langere periode. Hierdoor vereisen ze minder onderhoud en bieden ze consistente prestaties.

Kies je beter voor een laserbeamer, of toch voor een tv?

Kies je beter voor een laserbeamer, of toch voor een tv?

Vandaag de dag richt je jouw homecinema volledig naar jouw wensen en noden in. Je hebt de keuze tussen een tv, smart-tv, beamer of laserbeamer. Welke keuze het beste bij jou past, hangt af van verschillende factoren:

1. Beeldkwaliteit: laserprojectors bieden een uitstekende beeldkwaliteit met hoge resolutie, helderheid en kleurweergave. Als beeldkwaliteit een prioriteit voor je is, dan is een laserbeamer de juiste keuze.

Kies je beter voor een laserbeamer, of toch voor een tv?

2. Schermgrootte: laser-tv’s projecteren grote beelden op een scherm of muur, wat prima is voor een home cinema-ervaring of het bekijken van content in grote ruimtes. Uiteraard bestaan televisies, zoals bijvoorbeeld Samsung-tv’s, ook in verschillende formaten.

3. Installatiegemak: tv’s zijn over het algemeen eenvoudiger te installeren en vereisen geen extra scherm of montagesysteem. Je hoeft enkel na te denken over de hoogte om je tv te hangen.

Leer je graag bij over hifi? Bekijk dan zeker ook onze artikels over hdr, streamen en hertz.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Wat zijn de meest voorkomende afmetingen van tv's?
Televisie

Wat zijn de meest voorkomende afmetingen van tv's?

Lees meer over
5 dingen waar je op moet letten als je een tv koopt voor in de slaapkamer - preview
Televisie

5 dingen waar je op moet letten als je een tv koopt voor in de slaapkamer

Lees meer over