MM logo red

Welke tv’s zijn geschikt voor buiten?

Anouk7 JULI 2023
unknown description

Extra genieten van het mooie weer doe je natuurlijk door zo vaak mogelijk buiten te zitten, in je tuin of op je terras bijvoorbeeld. Misschien vind je het fijn om buiten tv te kijken, zodat je series, films en sportwedstrijden kunt volgen in het zonnetje. Maar niet elke televisie is even geschikt voor buiten. MediaMarkt vertelt je waarop je moet letten als je een buiten-tv kiest.

Waarop let je als je een tv voor buiten kiest?

Criteria

Eerst en vooral kijk je best uit naar een tv die je kunt ophangen, bijvoorbeeld onder een overdekt terras of aan de muur in een veranda. Zo kun je je buiten-tv met een muurbeugel uit het directe zonlicht hangen en het toestel beschermen tegen weersinvloeden zoals hagel en regen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een waterdichte televisie, die beter bestand is tegen de elementen. Tot slot is de helderheid van het scherm ook een belangrijke factor als je een tv voor buitengebruik wilt kopen. Zo kun je effectief je scherm nog goed zien als het heel zonnig weer is.

Tips om zonlicht op je tv te vermijden

Zonlicht

Als je buiten tv wilt kijken, houd er dan rekening mee dat je meer zonlicht op je scherm hebt dan binnen. Als de zon in je tv-scherm zit, kun je moeilijker beelden zien. Je doet jezelf dus zeker een plezier als je jouw buiten-tv installeert op een overdekt terras of in je veranda of pergola, zodat je zoveel mogelijk zonlicht op je tv vermijdt. Ook de schermtechnologie van je televisie speelt een rol. Zo geven oled-tv’s beter het contrast tussen donkere en lichte beelden en kleuren weer. Qled-tv’s hebben dan weer een hogere piekhelderheid, waardoor je ook overdag van heldere beelden geniet. Beide schermtechnieken zijn dus geschikt voor je buitencinema.

Kies voor een waterdichte tv voor buiten

Regen

Er bestaan televisies die waterdicht zijn, zodat je ze zorgeloos buiten (of in de badkamer) kunt gebruiken. Weet wel dat waterdichte tv’s al snel een grote hap uit je budget nemen. Je weegt dus best af hoeveel je aan je tv voor buiten wilt spenderen. Ga je het toestel dagelijks gebruiken of kijk je eerder sporadisch buiten tv? Als je budget te klein is voor een waterdichte tv, dan kun je kiezen voor een standaard televisie. Die kun je dan telkens buiten zetten wanneer het nodig is of ophangen onder een overkapping of overdekt terras. Zo ben je zeker dat je televisie beschermd is tegen regen.

Wat zijn de meest populaire tv’s voor buiten?

Beste

Zowel oled-tv’s als Samsung-tv’s met Qled zijn prima voor buitengebruik. Kies je voor oled, dan krijg je diepere contrasten. Qled-tv’s tonen dan weer de helderste beelden. Welke schermtechnologie je ook kiest, je mag sowieso een hoogstaande beeldkwaliteit verwachten, zodat je optimaal geniet van je buiten-tv.

Hoe moet je een buiten-tv ophangen?

Ophangen

Als je je buiten-tv vaak wilt gebruiken, is het een prima idee om hem op te hangen. Onder je overkapping, in je veranda of op een overdekt terras: met een muurbeugel monteer je eenvoudig je tv voor buiten op een plaats naar keuze. Kies een kantelbare muurbeugel zodat je het tv-scherm kunt kantelen als de zon er te veel op schijnt. Wanneer je de ideale plek hebt gevonden, kun je de televisie ophangeninstalleren en aansluiten. Bonus: in de winter kun je je televisietoestel naar binnen halen om het tegen de kou te beschermen, terwijl het ophangsysteem van de muurbeugel gewoon blijft hangen tot het volgende zomerseizoen.

Investeer in een tv-hoes of kast om je tv buiten te beschermen

Meubel

Voorzichtig omgaan met je elektronische apparaten is altijd een slim idee om er extra lang van te genieten. Dat is bij een buiten-tv niet anders. Berg je televisie dus op in een tv-kast wanneer je hem niet gebruikt, zodat hij tegen alle weersomstandigheden beschermd is. Hangt je tv buiten aan de muur? Kies dan een leuke tv-hoes die je makkelijk over het toestel schuift als je terug naar binnen gaat na een zonnige dag tv-kijken in je tuin.

De perfecte oplossing: een tv op een overdekt terras

Overdekt

Wil je er zeker van zijn dat er niet te veel zonlicht direct op je scherm zit? En wil je je tv voor buiten beschermen tegen regen en wind, maar is het toestel niet waterdicht? De beste manier om beide problemen te vermijden, is door je buiten-tv te installeren op je overdekte terras. Denk goed na over het tv-formaat dat het beste bij je past – en bij je buitenplek – voor je een nieuwe tv kiest. Bevestig de televisie aan een muur die niet wordt blootgesteld aan de elementen en voilà: je kunt zonder zorgen buiten tv-kijken terwijl je van een hapje en een drankje smult.