MM logo red

Wat is het verschil tussen een HDMI- en displayverbinding?

Anouk22 APRIL 2024
unknown description

Visueel zijn ze bijna niet te onderscheiden en ze hebben ook dezelfde functie. Toch zijn er verschillende goede redenen om voor een HDMI-verbinding te kiezen in plaats van een displayverbinding en omgekeerd. Wat die juist zijn, vertellen we je graag in dit artikel. Scrol verder en ontdek het verschil tussen een HDMI- en displayverbinding.

Wat is een displayport?

Wat is een displayport?

Een displayport is een kabel die je gebruikt om beeld en geluid van bijvoorbeeld een computer naar een monitor of televisie te sturen. Zo verbind je de 2 toestellen met elkaar en bekijk je video’s en films op een groter scherm. Wat een displayport zo bijzonder maakt? Het is een heel krachtige kabel die veel informatie gelijktijdig verstuurt. Denk aan beeld in hoge resolutie, maar ook geluid.

Een displayport werkt als volgt:

  1. Bronapparaat: het proces begint bij het bronapparaat dat het beeld en geluid genereert dat je wilt weergeven, bijvoorbeeld je computer, laptop of grafische kaart.
  2. Displayport-connector: het bronapparaat heeft een displayport-connector waarop je de kabel aansluit. De kabel heeft aan beide uiteinden een dergelijke connector.
  3. Verbinding maken: de ene kant van de kabel sluit je aan op het bronapparaat, terwijl je de andere kant op de displayport-ingang van het weergaveapparaat aansluit.
  4. Signaaloverdracht: zodra de kabel is aangesloten, verzendt het bronapparaat digitale auto- en videosignalen naar het weergaveapparaat. De kabel zet deze signalen om naar beelden en geluiden en speelt ze af op het weergaveapparaat.

Wat is het verschil met HDMI?

Wat is het verschil met HDMI?

HDMI is een kabel die je gebruikt om je soundbar, gameconsole of zelfs je laptop aan te sluiten op je tv. Met een HDMI-kabel verstuur je beeld en geluid van het ene naar het andere apparaat. HDMI- en displayportkabels zijn beide videokabels en hebben dezelfde functie. Hun toepassingsgebied is wat hen onderscheidt.

Een HDMI-kabel staat vooral bekend om zijn eenvoudige plug-and-play functionaliteit en brede comptabiliteit met consumentenelektronica. Je hebt deze kabel waarschijnlijk al gebruikt om je soundbar te verbinden met je tv. Een displayport daarentegen biedt een hogere bandbreedte en meer geavanceerde functies. Denk aan ondersteuning voor hogere resoluties, meerdere schermen en HDR (High Dynamic Range). Deze kabel komt eerder in aanmerking voor te gamen op meerdere computerschermen of in een professionele omgeving.

De verschillen tussen HDMI- en displayportverbinding: een handig overzicht

EigendomHDMIDisplayPort
Voorbeeldtoepassing

Het aansluiten van een laptop op een televisie voor het bekijken van films.

Het verbinden van een computer met een 4K-monitor voor grafische vormgeving.

Voordelen

Eenvoudig te gebruiken, breed compatibel met consumentenelektronica, ondersteunt audio- en videosignalen.

Hogere bandbreedte, ondersteunt hogere resoluties en geavanceerde functies zoals HDR, meerdere schermen en daisy chaining.

Maximale resolutie

Afhankelijk van de versie (bijv. HDMI 2.0 ondersteunt tot 4K bij 60Hz).

Tot 8K bij 60Hz (DisplayPort 2.0).

Bandbreedte

Tot 18 Gbps (HDMI 2.0), tot 48 Gbps (HDMI 2.1).

Tot 32.4 Gbps (DisplayPort 1.4), tot 80 Gbps (DisplayPort 2.0).

Audio-ondersteuning

Inclusief meerkanaals audio en lossless audioformaten.

Inclusief meerkanaals audio en lossless audioformaten.

Compatibiliteit

Breed gebruikt in consumentenelektronica zoals tv's, dvd-spelers, gameconsoles.

Gebruikt in professionele omgevingen en begint ook aan populariteit te winnen in consumentenelektronica.

Extra functies

Ondersteuning voor Consumer Electronics Control (CEC) voor afstandsbediening van apparaten.

Ondersteuning voor Multi-Stream Transport (MST) voor meerdere schermen, en High Bit Rate 3 (HBR3) voor hogere resoluties en vernieuwingsfrequenties.

Meer ontdekken over de eindeloze mogelijkheden van audio en beeld? Ga dan naar ons artikel over Dolby Atmos of onze blog over welke soundbar je best koopt.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Welke soundbar kopen?
Speakers

Welke soundbar kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over