MM logo red

Wat is HDMI ARC en hoe werkt het?

Anouk16 JANUARI 2024
unknown description

HDMI ARC is een functie van HDMI-kabels die audio van je televisie naar je geluidssysteem stuurt. Dit elimineert de noodzaak voor aparte audiokabels en vereenvoudigt de setup. ARC laat je toe het geluid van je tv en verbonden apparaten via één kabel naar een soundbar of receiver te sturen. Dit artikel gaat dieper in op het gebruik en de werking van HDMI ARC.

Hoe werkt ARC?

HDMI ARC, of Audio Return Channel, is een geavanceerde functionaliteit aanwezig in sommige HDMI-poorten en standaard in alle HDMI 4k 60Hz kabels. In tegenstelling tot een gewone HDMI-verbinding die enkel beeld of geluid in één richting stuurt, biedt ARC de mogelijkheid voor tweerichting-audioverkeer. Dit betekent dat je televisie, naast het ontvangen van audio- en videosignalen van externe apparaten, ook audio kan terugsturen naar een geluidssysteem zoals een soundbar of receiver. Hierdoor is het niet meer nodig om een aparte audiokabel te gebruiken voor het geluid van de tv zelf, zoals van ingebouwde apps of de tuner. ARC maakt het dus mogelijk om zowel het geluid van externe apparaten als het eigen geluid van de tv via één kabel en één audio-uitgang te beheren, wat resulteert in een vereenvoudigde en nettere opstelling.

Waarom heb ik HDMI ARC nodig?

Waarom heb ik HDMI ARC nodig?

HDMI ARC is nuttig omdat het de audio-uitwisseling tussen je tv en geluidssysteem vereenvoudigt. De voornaamste voordelen zijn het verminderen van kabelwarboel en het verhogen van gebruiksgemak. Met een ARC-verbinding hoef je geen aparte audiokabel, zoals een optische kabel, te gebruiken om het geluid van je televisie naar een soundbar of AV-receiver te sturen. Dit is vooral handig als je televisie de bron van het geluid is, bijvoorbeeld bij het kijken van een Netflix-serie via smart-tv.

Waarom heb ik HDMI ARC nodig?

Bij een eARC (enhanced Audio Return Channel) verbinding, een geavanceerdere versie van ARC, is deze functionaliteit nog uitgebreider. Als je tv is gekoppeld aan je receiver via eARC, speelt het geluid af over de aangesloten speakers zonder dat je een losse optische kabel nodig hebt. Dit houdt niet alleen je aansluitingen vrij, maar biedt ook het gemak om het geluid van de speakers te bedienen met de afstandsbediening van je televisie. Bovendien ondersteunt eARC hogere audiokwaliteit, waardoor het ideaal is voor de nieuwste high-definition audioformaten. Dit maakt eARC een aantrekkelijke optie voor een geïntegreerde en hoogwaardige audio-ervaring in je thuisbioscoop.

Wat heb ik nodig voor ARC?

Wat heb ik nodig voor ARC?

Om Audio Return Channel (ARC) te gebruiken, dien je eerst te controleren of je televisie uitgerust is met een HDMI ARC- poort, wat niet bij elk televisietoestel het geval is. Zoek naar een HDMI-poort op je tv die duidelijk gemarkeerd is met 'ARC'. Daarnaast heb je een geluidssysteem nodig dat HDMI ARC ondersteunt, zoals een soundbar of AV-receiver. Zorg ook voor een geschikte HDMI-kabel; een standaard HDMI-kabel volstaat, maar voor optimale prestaties, vooral bij nieuwere apparaten, kies je best een HDMI-kabel die 4K 60Hz ondersteunt. Vergeet ten slotte niet de ARC-functies correct in te stellen op zowel je televisie als je geluidssysteem. Door deze stappen te volgen, geniet je van een opgeruimde ruimte zonder overtollige kabels en een efficiënt beheer van je audio-uitgangen.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Welke soundbar kopen?
Speakers

Welke soundbar kopen? Wij geven je advies & tips

Lees meer over