MM logo red

Hoe kies je een externe harde schijf voor back-ups?

Luca22 DECEMBER 2023
unknown description

Door een back-up van alle bestanden op je computer te maken, voorkom je dat je foto’s, documenten en andere gegevens kwijtraakt als er eens iets misgaat. Om je bestanden veilig te bewaren, kun je ze op een externe harde schijf zetten. Op deze pagina vertellen we je welke soorten externe harde schijven er bestaan en hoe je het meest geschikte model kiest.

Wat is het verschil tussen een SSD en een HDD?

Wat is het verschil tussen een SSD en een HDD?

Een SSD (Solid State Drive) en HDD (Hard Disk Drive) zijn allebei harde schijven waarop je bestanden kunt opslaan, bijvoorbeeld tijdens het maken van een back-up van je computergegevens. Een externe SSD kun je met een grote, snelle USB-stick vergelijken. Deze externe harde schijf slaat informatie op in microchips. Dat is het grootste verschil met een externe HDD, die gegevens bewaart door ze op een draaiende schijf te schrijven. Dit type externe harde schijf werkt dus eerder als een cd. Een HDD functioneert daardoor iets trager dan een SSD. Aan de andere kant biedt een HDD-schijf over het algemeen een grotere opslagcapaciteit dan een SSD.

Hoeveel opslagcapaciteit heeft je externe harde schijf nodig?

Hoeveel opslagcapaciteit heeft je externe harde schijf nodig?

De opslagruimte van externe harde schijven varieert van 32 GB tot wel 12 TB. Hoeveel opslagcapaciteit jij nodig hebt, hangt af van hoeveel bestanden je op de harde schijf wilt opslaan. Voor persoonlijk gebruik is een externe harde schijf met een capaciteit van 1 tot 4 TB doorgaans voldoende. Als je van plan bent een back-up van al je bedrijfsgegevens te maken, opteer je daarentegen best voor meer opslagcapaciteit. Wil je games, videobewerkingsprogramma’s en andere zware bestanden op de externe harde schijf zetten, kies dan een exemplaar met zoveel mogelijk opslagruimte.

Kun je al je bestanden online opslaan?

Google Drive, iCloud of Microsoft OneDrive: het zijn allemaal online-alternatieven voor een externe harde schijf. Op deze cloudopslagplatformen kun je namelijk ook een back-up van je lokale bestanden maken. Meestal is het mogelijk om voor een meerprijs extra opslagruimte aan te kopen, zodat je voldoende plaats voor al je gegevens hebt. Het nadeel aan dergelijke onlineplatformen is dat je bij wifi-problemen de toegang tot je bestanden verliest. Als je overal in huis een goede wifi-verbinding wilt, overweeg dan zeker mesh-wifi. Zo kun je problemen met het wifi-bereik alvast voorkomen en kun je altijd aan de bestanden die je online hebt opgeslagen.