MM logo red

De iPad of de iPad Air: welke moet je kiezen?

unknown description

Tablets zijn er tegenwoordig in alle vormen, formaten en zelfs kleuren, maar de bekendste van ze allemaal blijft de iPad. De tablets van Apple zijn al meer dan een decennium op de markt en in veel gezinnen een vaste waarde. Ben jij op zoek naar een nieuw exemplaar? Dan zetten we graag alle aspecten van de nieuwste generatie iPads voor je op een rij. Nog handiger: we maken meteen de vergelijking om je keuzestress te verkleinen. Alsjeblieft!

iPad (2022) vs. iPad Air (2022) vergelijken

iPad (2022) vs. iPad Air (2022)

Apple lanceerde in 2022 de 10de uitvoering van hun welbekende iPad, maar daarnaast ook een nieuwe iPad Air, een lichter exemplaar, met toch verrassend veel power in petto. Hoe maak je de keuze tussen deze twee nieuwste telgen binnen de iPad-familie? We lijsten hun voornaamste eigenschappen kort voor je op!

1. Display

1. Display

De iPad van de 10de generatie beschikt over een prachtig Liquid Retina-scherm van 10,9 inch met True Tone. Het scherm is dus ietsje groter dan dat van zijn voorgangers én biedt je een levendige, dynamische kleurervaring.
Ook de 5de generatie iPad Air werd in 2022 aan het publiek gepresenteerd. Ook dit exemplaar beschikt over een Liquid Retina-display van 10,9 inch met brede kleurweergave en True Tone. Bovendien werd dit scherm voorzien van een praktische antireflectiecoating.

2. Design

2. Design

De nieuwste generatie iPads heeft na 5 jaar een nieuw design gekregen, waarbij het gewone model nu dezelfde rechte randen heeft gekregen die we eerder al kenden van andere modellen. Qua kleuren kies je uit zilver of sprekend geel, blauw of roze.
De iPad Air is beschikbaar in 5 verschillende (en zachtere) kleuren: spacegrijs, blauw, roze, paars en wit. Hij is bovendien, zoals z’n naam al doet vermoeden, nog wat lichter en fijner dan de gewone iPad.

3. Power

3. Power

De iPad uit 2022 beschikt over een A14 Bionic-chip met 6-core CPU en 4-core GPU. Daarnaast doet de iPad Air misschien net wat beter met de eigen baanbrekende Apple M1-chip en een 8-core CPU die maar liefst 60% sneller is dan de vorige generatie. Alles gaat dus in de hoogste versnelling. Of je nu krachtige apps wilt draaien of grafisch veeleisende games speelt.

4. Besturing

4. Besturing

Beide iPads kunnen wifisnelheden aan tot 1,2 GB/s en ondersteunen 5G voor razendsnel mobiel internet. Met de gloednieuwe iPad OS 16 wordt je iPad nog veelzijdiger, dankzij krachtige nieuwe features waarmee je nog meer gedaan krijgt en vlotter kunt samenwerken.

5. Accessoires

Accessoires

Zowel de iPad 10de generatie als de nieuwe iPad Air zijn voorzien van een USB-C-connector en werken vlot samen met verschillende accessoires. De iPad kan gekoppeld worden met de Magic Keyboard Folio (met tweedelig design en trackpad) en de Apple Pencil van de 1ste generatie. De iPad Air ondersteunt het Magic Keyboard met zwevend design, voorzien van verlichte toetsen, een trackpad en een USB-C-poort om op te laden. De Apple Pencil van de 2de generatie klikt makkelijk magnetisch vast aan de iPad Air en kan draadloos gepaird en opgeladen worden.

6. Camera

Camera

Beide iPads uit 2022 zijn uitgerust met een straffe groothoekcamera van 12 megapixels die perfect is voor het maken van prachtige foto’s en 4K-video’s. Met de ISP in de M1-chip van de iPad Air profiteer je nu ook op dat toestel van slimme HDR, waardoor je foto’s er nog beter uitzien. Aan de voorkant beschikken beide iPads over een ultragroothoekcamera.

7. Welke iPad kies jij?

Welke iPad kies jij?

De nieuwe iPad en iPad Air lijken uiterlijk sterk op elkaar (al zijn ze uitgevoerd in verschillende kleuren). Toch komt qua prestaties en kracht de iPad Air net iets straffer uit de hoek. En dat zie je terug op het prijskaartje. De iPad Air is wat duurder, terwijl de iPad eerder een prachtig instapmodel blijft dat perfect geschikt is voor de dagdagelijkse gebruiker.

De Apple iPads zijn sowieso erg populaire tablets, maar welke precies bij jou past, hangt erg samen met jouw specifieke wensen en noden. Wil je vooral budgetgewijs een keuze maken, dan is de iPad 2021 misschien iets voor jou. Wil je een instapmodel dat ook straffe prestaties levert, dan opteer je misschien eerder voor de iPad 2022. Wil je een absolute topper qua design én prestaties, dan is de nieuwe iPad Air een goede keuze. Wist je trouwens dat er ook nog een iPad Pro op de markt is? 

Lees verder hoe de nieuwe iPad Pro verschilt van de iPad Air
Of bekijk nog eens alle iPad-modellen op een rij.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
 Alles over de nieuwste Apple iPad-modellen in 2023
Tablets

Alles over de nieuwste Apple iPad-modellen in 2024

Lees meer over