MM logo red

Wat is robotica?

Luca22 MEI 2024
unknown description

Robots ken je misschien vooral uit sciencefictionfilms en -series. Toch kom je de term robot en de ontwikkeling van deze door AI aangestuurde machines tegenwoordig op veel meer plaatsen tegen. Ontdek hier meer over robotica en de invloed van AI op de robotisering.

Wat is een robot?

Wat is een robot?

Volgens Van Dale is een robot een "geheel van werktuigen en machines dat op een mens lijkt". De term ‘robot’ is afkomstig uit Tsjechië en werd begin vorige eeuw voor het eerst gebruikt door schrijver Karel Čapek in zijn werken. In het Tsjechisch betekent ‘robota’ ‘werk’ of ‘verplichte arbeid’. Een robot is meestal een programmeerbare machine die fysieke taken uitvoert, zoals een wasmachine, maar laptops of smartphones vallen hier niet onder. Robots kunnen ook voorzien zijn van AI. De term robotica duidt op de automatisering van taken en processen via robots en AI-systemen.

De opkomst van humanoid robots

De opkomst van humanoid robots

Humanoïde robots zijn machines die niet alleen in de mogelijkheid zijn om menselijke handelingen te verrichten, maar ook qua uiterlijk op mensen lijken. Deze ‘humane’ robots voeren bijvoorbeeld huishoudelijke taken uit, zoals schoonmaken of de was doen. Ook de bouw zet deze vorm van robotica steeds vaker in. En in de zorg vind je de zogenaamde sociale robots die gezelschap houden aan kinderen, of de juiste medicijnen naar ouderen brengen. Een groot voordeel van robots is hun nauwkeurigheid, waardoor ze minder snel fouten maken.

Robotisering en AI met meer computerkracht

Robotisering en AI met meer computerkracht

Robots zijn voorzien van AI om hun ontwikkeling te bevorderen. Deze technologieën versterken elkaar, wat resulteert in geavanceerdere robots, zoals de zelfrijdende auto’s van Tesla. De stijging in rekenkracht, zoals voorspeld door de wet van Moore, heeft bijgedragen aan de snelle vooruitgang van AI en robotica.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
Hoe werkt AI en waarvoor gebruik je het?
Computer & Multimedia

Hoe werkt AI en waarvoor gebruik je het?

Lees meer over