MM logo red

Wat te doen bij problemen met de centrifuge van je wasmachine?

unknown description

Je wasmachine centrifugeert niet meer en je wasgoed komt dus kletsnat uit de machine. Een kapotte centrifuge komt af en toe voor, of je nu een wasmachine van Miele, Bosch, Samsung, AEG, Siemens of een ander wasmachinemerk hebt. Gelukkig los je deze kwestie dikwijls eenvoudig zelf op. Hieronder vind je enkele veelvoorkomende oorzaken en oplossingen voor een wasautomaat die niet goed meer zwiert.

Probleem 1: de centrifuge van de wasmachine werkt niet meer

de centrifuge van de wasmachine werkt niet meer

Zwiert je wasmachine helemaal niet meer? Controleer eerst of je de machine niet te zwaar beladen hebt. Een te grote waslading kan er namelijk voor zorgen dat de trommel uit balans raakt tijdens het centrifugeren en dat de wasmachine trilt. En dat kan een veiligheidsmechanisme activeren dat de centrifuge van de wasmachine (tijdelijk) uitschakelt om schade te voorkomen. Ook een onjuiste plaatsing van je wasautomaat kan ertoe leiden dat de machine niet meer centrifugeert. Wil je een nieuw toestel installeren of je wasmachine verhuizen, let er dan op dat het apparaat waterpas en stevig op de grond staat

Probleem 2: de centrifuge gaat niet op volle kracht

de centrifuge gaat niet op volle kracht

Merk je dat jouw wasmachine wel nog centrifugeert, maar niet op volle kracht zwiert? Misschien is de afvoer van de wasmachine verstopt. Het water raakt dan niet snel genoeg uit de wasmachine weg, wat voor problemen met de centrifuge kan zorgen. Controleer of er een knik of verstopping in de afvoerslang zit die de waterstroom blokkeert. Centrifugeert de wasmachine dan nog steeds niet 100%? Ontstop de afvoer van de machine met kokend water, soda of een ontstoppingsmiddel en maak de afvoerfilter schoon met een sopje van warm water en zeep.

Probleem 3: de centrifuge draait niet met één kledingstuk

de centrifuge draait niet met één kledingstuk

Niet alleen overbelading, maar ook onderbelading kan problemen met de centrifuge van een wasmachine veroorzaken. Sommige wasautomaten registreren bijvoorbeeld geen wasgoed als er maar één kledingstuk in de trommel zit. Daardoor centrifugeert de wasmachine niet. Je vermijdt dit probleem door meer dan één kledingstuk te wassen en de trommel volgens de aanbevelingen van de fabrikant te vullen. Zo draag je bovendien ook aan een langere levensduur van je wasmachine bij. Wil je toch maar één kledingstuk wassen, steek het dan samen met een handdoek in de trommel. Een natte handdoek weegt relatief zwaar, waardoor de machine ondanks de kleine lading blijft zwieren.

Oplossingen om de centrifuge terug te laten werken

Oplossingen om de centrifuge terug te laten werken

Ben je niet zeker waarom je wasmachine niet centrifugeert? Ga altijd eerst na of er niet te veel of te weinig was in zit, want bij een verkeerde belading wilt de wasautomaat niet altijd te centrifugeren. Soms is het al voldoende om de was opnieuw over de trommel te verdelen, zodat de machine in balans is. Ook een blokkade van de deuropening is een mogelijke oorzaak die je eenvoudig aftoetst. Zwiert je wasmachine nog steeds niet, ga dan verder met de afvoer. Reinig de afvoerfilter en ontstop de afvoerslang en -buizen. Ervaar je nog steeds moeilijkheden? Misschien is de centrifugeerfunctie van de wasmachine defect of ligt het aan de motoraandrijving. Schakel gerust onze hulp in voor de reparatie van je toestel.

Deze artikelen kunnen je ook interesseren
Hoe kleding wassen - preview
Wassen & drogen

9. Febrero

Hoe was je je kleding?

Het wassen van je kledij is een veelvoorkomende huishoudelijke taak. Om je kledingstukken schoon en fris te houden, moet je ze regelmatig wassen. Maar je wil natuurlijk vermijden dat je kleding krimpt of van kleur verandert in de was. Hoe vaak mag je je kleding wassen en verschilt het aantal graden per soort stof? Wij geven je tips zodat je langer van je kledij kan genieten.

9. Febrero

Lees meer over
was sorteren - preview
Wassen & drogen

9. Febrero

De was sorteren: hoe begin je eraan?

De was sorteren is de eerste stap in het wasproces. Maar twijfel je soms aan hoe je deze onderverdeling het best maakt? Bij het sorteren dien je rekening te houden met de voorschriften op het waslabel. Zo sorteer je niet alleen op kleur, maar ook op temperatuur en het materiaal van je kledingstuk. Wij nemen je mee en geven je richtlijnen hoe je moeiteloos je was sorteert.

9. Febrero

Lees meer over
Vlekken verwijderen - preview
Wassen & drogen

18. Enero

Hoe verwijder je vlekken uit je kleding?

Een rode wijnvlek op je witte hemd gemorst tijdens een avondje uit of wil je die hardnekkige grasvlekken uit de broek van je kind wassen? Op deze pagina ontdek je alles over het verwijderen van vlekken uit je witte of bonte kleding.

18. Enero

Lees meer over