MM logo red

Wat is de beste NAS-server?

Luca28 MEI 2024
unknown description

Een NAS kan je als een slimme harde schijf zien waarmee je je bestanden op verschillende apparaten bewaart, opent en streamt. Zo zijn al jouw bestanden veilig en kun je bijvoorbeeld je vakantiefoto's overal bekijken. In dit artikel vertellen we je alles over een NAS-server en zetten we de beste servers volgens MediaMarkt in de kijker. Zo bepaal je welke NAS-server bij je organisatie past.

Wat is een NAS-server?

Wat is een NAS-server?

NAS staat voor ‘Network Attached Storage’. Het is dus een opslagapparaat dat verbonden is met een netwerk, zoals een thuis- of bedrijfsnetwerk. Een NAS-server heeft een belangrijk doel: je gegevens veilig en duurzaam opslaan, delen en streamen binnen dat netwerk. Je kan het dus als een soort interne opslagschijf beschouwen. Zo open je in enkele klikken al je bestanden op je verschillende apparaten, zoals je smartphone, laptop, tablet of zelfs je televisie. Een NAS maakt het ook eenvoudig voor meerdere gebruikers om toegang tot dezelfde bestanden te krijgen en deze vervolgens te bewerken of te bekijken. Dat vereenvoudigt bedrijfsprocessen die data-opslag vereisen aanzienlijk.

Waarop letten bij het kopen van een NAS-server?

Waarop letten bij het kopen van een NAS-server?

Het is belangrijk om te weten dat een NAS alleen niet voldoende is om bestanden op te slaan. Je hebt hier ook eenof meerdere interne harde schijven voor nodig. Meestal is dat een 3,5-inch-HDD, maar sommige NAS-servers ondersteunen ook 2,5-inch-HDD’s, 2,5-inch-SSD’s of M.2-SSD’s. De interne harde schijf plaats je in een van de sloten van de server. Hoe meer sloten je NAS biedt, hoe meer harde schijven je in je NAS kan plaatsen en hoe meer opslagruimte er beschikbaar is. Een NAS heeft wel altijd een maximale opslagcapaciteit. Daarnaast is het ook belangrijk dat je geen wifi-problemen ondervindt, want de NAS heeft een stabiele internetverbinding nodig. Je kiest dus best ook voor een goede wifi-versterker of mesh-wifirouter.

Wat is de beste NAS-server voor thuis?

Wat is de beste NAS-server voor thuis?

Om de juiste NAS-server voor thuis te kiezen, is het verstandig om over de volgende vragen na te denken:

  • Welke soort NAS wil je? Een staande NAS is vaak geschikt voor persoonlijk gebruik, een rackmount (een platte, langwerpige NAS) zal je vaker bij grote bedrijven terugvinden.
  • Hoeveel sloten heb je nodig? Hoe meer sloten, hoe meer opslag. Met meerdere sloten heb je ook de mogelijkheid om een RAID-opstelling te creëren.
  • Welke poorten heb je nodig? De meeste NAS-serverszijn uitgerust met een of meerdere ethernetpoorten, een USB-poort en/of HDMI-poort.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
 Hoe reset je je computer?
Computer & Multimedia

7. juni

Hoe reset je je computer?

Je computer resetten brengt het systeem terug naar de oorspronkelijke fabrieksinstellingen. Dit kan helpen bij het oplossen van softwareproblemen, het verwijderen van virussen of het voorbereiden van je pc voor een nieuwe eigenaar. Zorg dat je belangrijke data eerst back-upt. Op deze pagina leggen we je uit hoe je je computer snel kan resetten.

7. juni

Lees meer over
Zo kies je de juiste gaming-laptop of pc
Laptops

6. juni

Zo kies je de juiste gaming-laptop of pc

Ben jij een computer-gaming fanaat en wil je een nieuwe laptop of pc aankopen? Dan is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt, maar zoals je al weet kan dat een grote opgave zijn. Er zijn namelijk heel wat aspecten waar je rekening mee dient te houden. In dit artikel doorlopen we de verschillende factoren en helpen we je bij het maken van een weloverwogen keuze.

6. juni

Lees meer over
Welke Intel processor past bij jou?
Computer & Multimedia

6. juni

Welke Intel processor past bij jou?

Een processor is het brein van je laptop en stuurt alles aan. Hoe krachtiger je processor, hoe sneller en efficiënter je laptop verschillende taken aankan. Denk daarom goed na over het gebruiksdoel van je laptop, want dat bepaalt welke processor bij jou past. Sommige processors zijn beter voor gamen, anderen voor werken of studeren. In dit artikel helpen we je op weg.

6. juni

Lees meer over