MM logo red

Xbox Series X vs. PlayStation 5 (PS5): welke console kies jij?

unknown description

Gamers hebben vaak een favoriete console, maar als je iets nieuws wilt proberen of net begint met gamen, overweeg dan de PlayStation 5 of Xbox Series X. Beide next-gen consoles bieden een fantastische game-ervaring, met elk hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. Je ontdekt op deze pagina de belangrijkste verschillen tussen Xbox Series X vs. Playstation 5 (PS5).

PS5 vs. Xbox Series X: het ontwerp

Design

De PS5 en Xbox Series X verschillen aanzienlijk qua ontwerp. De PlayStation 5 is in het oog springend wit met een futuristische stijl en licht op in het blauw als hij aanstaat. Je kan hem zowel liggend als staand gebruiken, met afmetingen van 26 x 10,4 x 39 cm. Dit maakt de PS5 behoorlijk groter dan de Xbox Series X, die een strak zwart uiterlijk heeft, 15,1 cm lang, breed en 30,1 cm hoog is, en enkel rechtop is te plaatsen. De Xbox Series X onderscheidt zich door een ventilatierooster met een opvallende groene gloed. Naast deze modellen zijn er ook de PS5 Digital Edition en Xbox Series S, en vergeet ook niet te kijken naar de exclusive games bij het maken van je keuze.

Series X vs. PS5: de processor

Processor

De Xbox Series X en de PlayStation 5 zijn beiden sterker dan hun voorgangers, maar de Xbox Series X spant de kroon qua kracht. Deze console heeft een 8-kernige processor met een snelheid van 3,8 GHz per kern. De PS5 is ook voorzien van een processor met 8 kernen, maar die is iets langzamer en draait op 3,5 GHz per kern. Dit betekent dat games op de Xbox Series X over het algemeen vlotter lopen dan op de Playstation 5. In de praktijk is dit snelheidsverschil echter niet altijd duidelijk merkbaar.

Series X vs. PS5: de snelheid (laadtijden)

Snelheid

De PlayStation 5 en Xbox Series X overtreffen beiden hun voorgangers qua snelheid, maar de PS5 leidt in laadsnelheid. Met een interne SSD die snelheden haalt tot 5,5 GB per seconde, tegenover 2,4 GB per seconde bij de Xbox Series X, betekent dit kortere laadtijden in games. Je zal met andere woorden op de PlayStation 5 sneller in je spel zitten en minder wachttijd bij laadschermen ervaren, wat resulteert in een vlottere en meeslepende game-ervaring.

Series X vs. PS5: het beeld (grafische weergave)

Grafisch

De Xbox Series X heeft een lichte voorsprong op de PlayStation 5 qua grafische kracht, met 12,15 teraflops tegenover 10,28 van de PS5. Beide consoles leveren echter een indrukwekkende grafische kwaliteit, met 4K-resolutie en tot 120 frames per seconde. Zowel Xbox Series X als PlayStation 5 ondersteunen ray tracing voor realistischere belichting in games en variabele beeldfrequentie (VRR) voor een vloeiende weergave. Vergeleken met de vorige generatie, zoals de Xbox One, tonen de nieuwe consoles een aanzienlijke sprong in grafische prestaties, wat bijdraagt aan een intensere game-ervaring.

Series X vs. PS5: de games

Games

Elke console heeft zijn eigen exclusive games. Op de PS5 geniet je van unieke PlayStation 5-games zoals Demon's Souls, Marvel's Spider-Man Remastered, The Last of Us, en Final Fantasy 7 Rebirth. Aan de kant van de Xbox Series X zijn er exclusieve Xbox Series X games zoals Redfall, S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl, Starfield en Halo Infinite. Om het spelaanbod nog meer uit te breiden, kan je bij de PS5 het PlayStation Plus-abonnement overwegen en bij de Xbox Series X de Xbox Game Pass, die beide maandelijks nieuwe games aanbieden. Het kiezen van de juiste console hangt dus enorm af van je voorkeur voor specifieke exclusive games.

Series X vs. PS5: controllers

Controller

De PS5-controller heeft een fris design met zwart-witte kleuren en subtiele blauwe ledverlichting. Opvallend is de haptische feedback die voor meer genuanceerde vibraties zorgt, vooral samen met de adaptieve triggers die zich aan het spel aanpassen. Verder is er een ingebouwde microfoon toegevoegd. De Xbox Series X-controller daarentegen heeft minder wijzigingen ondergaan, maar voorziet wel een handige deelknop, waarmee je eenvoudig afbeeldingen of video’s op sociale media kan opslaan en delen.

Series X vs. PS5: accessoires

Accessoires

Naast een onmisbare controller voor je PS5 of Xbox Series X, zijn er nog tal van andere accessoires voor je PlayStation 5 en je Xbox Series X die je game-ervaring verrijken. Denk aan een draadloze gaming-headset voor een immersief geluid of een oplaadstation om je controllers altijd speelklaar te houden. Voor de racefanaten zijn een gaming-stoel zoals een racesimulatorstoel, gaming-stuurwiel en versnellingspook echte aanraders. Zowel voor de PlayStation 5 als de Xbox Series X, inclusief de oudere Xbox One-accessoires, zijn er controllers in diverse uitvoeringen en kleuren beschikbaar. Zo stem je je console optimaal af op je persoonlijke smaak en het soort games dat je graag speelt. Vergeet ook niet het beste gaming-toetsenbord dat geschikt is voor jou te kiezen.

Xbox Series X: alle voordelen op een rij

XBOX

De Xbox Series X is een geavanceerde next-gen console die games in 4K-resolutie ondersteunt voor een premium game-ervaring. Het klassieke zwarte design maakt dat de console in elk interieur past. Bekijk hieronder een overzicht van wat de Xbox Series X je te bieden heeft, vergeleken met de PlayStation 5.

Xbox Series X highlights:

 • Zeer krachtige processor met 8 kernen, 3,8 GHz per kern.
 • Hoogste grafische capaciteit met 12,15 teraflops.
 • Snel laadvermogen, leessnelheden tot 2,4 GB/s.
 • Compact formaat: 15,1 cm breed en hoog, 30,1 cm lang.
 • Xbox Game Pass biedt toegang tot meer dan 100 games tegen een maandelijkse vergoeding.
 • 4K-beeldkwaliteit en tot 120 fps.
 • Exclusieve games zoals Halo, Starfield en Forza Motorsport.
 • Controller met een handige deelknop voor sociale media.
 • Compatibel met Xbox One-controllers en vele gaming-accessoires.

PlayStation 5: alle voordelen op een rij

PS5

De PlayStation 5 brengt gaming naar een nieuw niveau met 4K-gamebeleving voor een meeslepende ervaring. Het moderne, witte design past naadloos in diverse gaming set-ups. Hierna volgt een overzicht van de PS5 voordelen ten opzichte van de Xbox Series X.

Hoogtepunten van de PlayStation 5:

 • Krachtige processor: 8 kernen, 3,5 GHz per kern.
 • Degelijke grafische capaciteit: 10,28 teraflops.
 • Supersnelle laadtijden met 5,5 GB/s.
 • Flexibel ontwerp, zowel horizontaal als verticaal: 26 cm x 10,4 cm x 39 cm.
 • Er bestaan 3 verschillende abonnementen die toegang bieden tot een mix aan PS4- en PS5-games tegen een maandelijks tarief.
 • 4K beeldkwaliteit, tot 120 fps.
 • Exclusieve games zoals Demon’s Souls en Gran Turismo.
 • DualSense controller met vernieuwende haptische feedback, adaptieve triggers, en ingebouwde microfoon.
 • Compatibel met een breed scala aan gaming-accessoires.

Deze artikelen kunnen je ook interesseren
Welke gameconsoles zijn er allemaal? Ontdek het in onze gids
Gaming hardware

30. april

Welke gameconsoles zijn er allemaal? Ontdek het in onze gids

Gameconsoles variëren van krachtige systemen met hoge resolutie graphics en omvangrijke gamebibliotheken tot compacte, draagbare apparaten voor gamers onderweg. Er zijn modellen met geavanceerde VR-mogelijkheden, terwijl anderen focussen op familie- en multiplayerervaringen. Of je nu een doorgewinterde gamer bent of gewoon graag casual speelt, er is altijd een gameconsole die bij jou past.

30. april

Lees meer over
Wat is het verschil tussen mixed, augmented en virtual reality?
Gaming hardware

19. april

Wat is het verschil tussen mixed, augmented en virtual reality?

Mixed, augmented en virtual reality maakten de afgelopen jaren hun opkomst. Vandaag de dag zijn ze bijna niet meer weg te denken en maken ze je grootste fantasieën werkelijkheid. Maar wat is het verschil tussen deze 3 en hoe werken ze? In dit artikel leggen we het graag voor je uit.

19. april

Lees meer over
Xbox Series X en S vergelijken
Gaming hardware

27. maart

Xbox Series X en S vergelijken

Ben je van plan een Xbox te kopen? Dan is het interessant om de Xbox Series X en Series S te vergelijken. Deze modellen verschillen in design en prijs, maar vooral in technische specificaties. Ontdek in dit artikel meer over hun unieke eigenschappen, de gelijkenissen, het uitgebreide spelaanbod voor de Xbox en de diverse beschikbare accessoires.

27. maart

Lees meer over