Kies een winkel
Toon alle winkels

Xbox Series X of de PlayStation 5: welke console kies jij?

unknown description

Gamers zweren vaak bij een bepaalde gameconsole. Ben je toch klaar om eens iets nieuws te proberen of begin je net te gamen? Kijk dan eens naar de PlayStation 5 en de Xbox Series X. Dat zijn allebei next-genconsoles die je een uitstekende game-ervaring bieden, maar elk hun eigen unieke specificaties en voor- en nadelen hebben. We zetten alle belangrijke verschillen tussen de PS5 en Xbox Series X op een rijtje.

Series X vs. PS5: het ontwerp

Design

De PlayStation 5 en de Xbox Series X zien er heel verschillend uit. De PS5 is glanzend wit met een futuristisch uiterlijk. Als de console aanstaat, straalt hij blauw licht uit. Je kunt de PS5 zowel horizontaal als verticaal gebruiken. Rechtop is de console 26 cm lang, 10,4 cm breed en 39 cm hoog. De PlayStation 5 is zo heel wat groter dan de Xbox Series X. Die is 15,1 cm lang, 15,1 cm breed en 30,1 cm hoog. De Xbox kun je alleen rechtop zetten en de console heeft een klassiek zwart ontwerp met een ventilatierooster, waaronder een groene gloed vandaan komt.

Series X vs. PS5: de processor

Processor

Hoewel beide consoles aanzienlijk krachtiger zijn dan de vorige modellen, is de Xbox Series X de krachtigste gameconsole van de twee. Dat komt omdat de Series X een processor heeft met 8 kernen die draait op 3,8 GHz per kern. De PlayStation 5 heeft ook een performante processor met 8 kernen, maar die heeft ‘maar’ een snelheid van 3,5 GHz per kern. Concreet wil dat zeggen dat games net iets sneller draaien op de Xbox-console dan op de PS5. In de praktijk merk je dit verschil maar moeilijk op.

Series X vs. PS5: de snelheid (laadtijden)

Snelheid

Zowel de Series X als de PS5 zijn sneller dan hun voorgangers, maar de PlayStation 5 is de snelste van beide gameconsoles. De SSD – de harde schijf – van de PS5 haalt leessnelheden van maximaal 5,5 GB per seconde, terwijl dat bij de Xbox 2,4 GB per seconde is. Hoe sneller de SSD, hoe korter de laadtijden van je games. Eenvoudiger gezegd zul je op de PlayStation 5 nog sneller in het spel zitten en minder laadschermen te zien krijgen. En direct ondergedompeld worden in het hart van de actie.

Series X vs. PS5: het beeld (grafische weergave)

Grafisch

De Xbox heeft iets meer grafische kracht dan de PS5. Dat kun je zien aan het aantal teraflops, de eenheid die grafische kracht (of rekenkracht) weergeeft. Zo heeft Xbox Series X 12,15 teraflops, terwijl PlayStation 5 er 10,28 heeft. Maar ondanks dit verschil geniet je bij beide consoles van games in 4K-resolutie met maximaal 120 frames per seconde. Zowel de Xbox Series X als de PlayStation 5 bieden ook ondersteuning voor ray tracing, waardoor de belichting in games wordt geoptimaliseerd. En ook beide gameconsoles ondersteunen een variabele beeldfrequentie (VRR), zodat je beelden altijd vloeiend weergegeven worden.

Series X vs. PS5: de games

Games

Afhankelijk van welke console je kiest, kun je ook exclusieve games spelen. Zo speel je deze games alleen op de PlayStation 5: Demon's Souls, Marvel's Spider-Man Remastered, The Last of Us Part 1 en Final Fantasy 7 Rebirth. Heb je de Xbox Series X in huis, dan kun je daarentegen genieten van games als Redfall, S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl, Starfield en Halo Infinite. Daarnaast kun je elke maand extra games spelen via het betalende PlayStation Plus-abonnement. Bij Series X koop je dan weer de Xbox Game Pass om toegang te krijgen tot extra spellen.

Series X vs. PS5: controllers

Controller

Aan de PS5-controller is heel wat veranderd. Zo heeft hij nu 2 kleuren – zwart en wit – en subtiele blauwe ledverlichting in plaats van een lichtbalk. De DualSense PS5-controller werd daarnaast uitgerust met haptische feedback. Dat betekent dat de vibraties van de controller veel genuanceerder zijn, zeker in combinatie met de triggers met weerstand die zich aan games aanpassen. De PS5-controller heeft bovendien een ingebouwde microfoon. De Xbox Series X-controller is dan weer minder vernieuwd. Het heeft wel een nieuwe deelknop. Daarmee kun je makkelijker afbeeldingen of video’s opslaan op je Xbox en ze delen op social media.

Series X vs. PS5: accessoires

Accessoires

Een must-have bij je PS5 of Xbox Series X is een controller, maar er zijn nog heel wat andere handige accessoires die je game-ervaring naar een hoger niveau tillen. Zo komt een draadloze headset altijd goed van pas en kun je ook goed gebruik maken van een oplaadstation voor je controllers. Als je graag racespellen doet, kijk dan zeker ook eens naar een racesimulatorstoel, gamingstuurwiel of versnellingspook. De controllers voor zowel de PlayStation 5 als de Series X bestaan ook in verschillende uitvoeringen met andere kleuren of patronen. Zo vind je een console die past bij jou en je favoriete gamegenre.

Xbox Series X: alle voordelen op een rij

XBOX

Met de Xbox Series X haal je een next-genconsole in huis die games in 4K-resolutie ondersteunt en je een hoogwaardige gamebeleving bezorgt. De console heeft een zwart ontwerp en een zwarte controller. Dankzij dit klassieke design past de Series X zowat in elk interieur. Hieronder vind je nog eens een handig overzicht van alle voordelen van de Xbox Series X in vergelijking met de PlayStation 5.

Alle voordelen van de Xbox Series X:
- Krachtigste processor: 8 kernen met een snelheid van 3,8 GHz per kern
- Meeste grafische kracht: 12,15 teraflops
- Snelle laadtijd met leessnelheden tot 2,4 GB per seconde
- Kleinste formaat: 15,1 cm x 15,1 cm x 30,1 cm
- Met de Xbox Game Pass speel je meer dan 100 games voor een vast maandelijks bedrag
- Beeldkwaliteit: games in 4K met maximaal 120 frames per seconde
- Exclusieve games en series omvatten Halo, Starfield, Forza Motorsport, S.T.A.L.K.E.R., Redfall, Hellblade en Fallout
- Controller met handige deelknop voor social media
- Ook compatibel met Xbox One-controllers en tal van andere gamingaccessoires

PlayStation 5: alle voordelen op een rij

PS5

De PlayStation 5 is een krachtige next-genconsole waarmee je kunt genieten van games in 4K, zodat je hoogwaardige beelden te zien krijgt en je prima kunt inleven in elk spel. Deze gameconsole heeft een strak, wit ontwerp dat het goed doet in veel gaming set-ups. Ook de PS5-controller is wit. We lijsten hieronder nog eens alle voordelen van de PS5 op, vergeleken met de Xbox Series X-console.

Alle voordelen van de PlayStation 5:
- Krachtige processor: 8 kernen met een snelheid van 3,5 GB per kern
- Grafische kracht van 10,28 teraflops
- Snelste laadtijd: leessnelheden van 5,5 GB per seconde
- Veelzijdig formaat dat je zowel horizontaal als verticaal kunt plaatsen: 26 cm x 10,4 cm x 39 cm
- Met de PlayStation Plus Collection speel je tal van PS4 games voor een vast maandelijks bedrag
- Beeldkwaliteit: games in 4K met maximaal 120 frames per seconde
- Exclusieve games en series omvatten Demon’s Souls, Gran Turismo, God of War, Marvel’s Spider-Man, Ratchet and Clank, Horizon en The Last of Us
- DualSense controller met haptische feedback, adaptieve triggers en ingebouwde microfoon
- Compatibel met tal van gamingaccessoires