MM logo red

Apple Watch vs. Fitbit: welke moet je kiezen?

Jasper7 JULI 2023
unknown description

Als je op zoek bent naar een nieuwe smartwatch of activity tracker, heb je je misschien al afgevraagd wat voor jou de beste keuze is: een Apple Watch of een Fitbit. Beide merken hebben heel wat gemeenschappelijk, maar er zijn ook enkele belangrijke verschillen. We vergelijken de Apple Watch met de Fitbit, zodat je makkelijker een keuze kunt maken en de smartwatch vindt die het best bij je past.

De verschillen tussen Apple Watch en Fitbit

De verschillen tussen Apple Watch en Fitbit

Een Apple Watch werkt met WatchOS als besturingssysteem en is alleen compatibel met iPhones. Fitbit-smartwatches hebben dan weer hun eigen besturingssysteem, dat werkt met zowel iPhones als Android-smartphones. Maar om de grootste verschillen tussen de Fitbit en de Apple Watch te zien, vergelijk je best specifieke modellen van deze slimme horlogemerken. Elk merk biedt namelijk meerdere modellen, die elk hun eigen specifieke functies en ontwerp bieden. Als je twijfelt tussen een Fitbit en een Apple Watch, kijk je dus beter naar de functionaliteiten, het scherm en het design van het smartwatch-model waarin je interesse hebt.

De belangrijkste verschillen tussen de nieuwste Apple Watch en Fitbit

De Apple Watch Ultra heeft een extra groot kleurenscherm, een hartslagmeter en een GPS-sensor. Het horloge meet je hartslag, net als je huidtemperatuur, zuurstofsaturatie en slaapduur. Je kunt ook bellen met de Apple Watch Ultra en berichten van je smartphone zien. De Fitbit Versa 4 heeft een iets kleiner scherm dan de Ultra. Ook deze smartwatch is uitgerust met een hartslag- en GPS-sensor. De wearable houdt je slaapduur en -kwaliteit bij, je stressniveau en je zuurstofsaturatie. Met dit slimme horloge kun je ook berichten lezen en oproepen van je smartphone beantwoorden. Het grootste verschil tussen beide smartwatches is de batterijduur: de Versa 4 gaat 6 dagen mee, de Apple Watch Ultra 36 uur.

De populairste smartwatches van Apple op een rij

Apple Watches zijn beschikbaar in verschillende modellen. Elke Apple Watch draait op hetzelfde besturingssysteem (WatchOS) en is compatibel met de iPhone. Alle Apple Watches hebben een hartslagsensor en een kleurenscherm met touchscreen, maar verder heeft elk model zijn eigen specificaties. Zo kun je met sommige smartwatches van Apple bellen en berichten van je iPhone zien. Andere modellen bieden dan weer extra functies zoals stressmonitoring. Als je een Apple Watch met een extra groot scherm en een langere batterijduur zoekt, kijk dan eens naar de Apple Watch Ultra.

De populairste Fitbit-modellen

Fitbit heeft een ruime keuze aan zowel activity trackers als smartwatches met uitgebreidere functies. Zo zijn er Fitbits met een lang, smal scherm en een subtiel ontwerp en Fitbits die eerder op een klassiek horloge lijken. Sommige modellen zijn vooral bedoeld voor wie meer wil bewegen en focussen op sportactiviteiten. Andere Fitbit-smartwatches hebben dan weer meer slimme functies, zodat je ook je slaapgewoonten en stresslevels kunt bijhouden. Naargelang het model verschilt ook de batterijcapaciteit van de Fitbit. Welke Fitbit het beste bij je past, hangt dus vooral af van je eigen voorkeur.

Het beste scherm en formaat voor jouw smartwatch

Het beste scherm en formaat voor jouw smartwatch

Veel Fitbits hebben een klein, smal, langwerpig scherm dat subtiel opgaat in het horloge, maar sommige modellen (zoals de Fitbit Sense 2 en de Fitbit Versa 4) zijn uitgerust met een groter, rechthoekig scherm. De meeste nieuwere Fitbits hebben een kleurenscherm met touchscreen. Dat is ook het geval voor de nieuwste Apple Watches. Smartwatches van Apple hebben in tegenstelling tot Fitbits altijd een rechthoekige, afgeronde horlogekast met een groot scherm. De Apple Watch Ultra is uitgerust met een extra groot display.

Is het design belangrijk voor je keuze tussen Apple Watch en Fitbit?

Is het design belangrijk voor je keuze tussen Apple Watch en Fitbit?

De Apple Watch heeft een rechthoekig design met afgeronde hoeken. De horlogekasten van Apple-smartwatches zijn gemaakt uit aluminium of titanium. Fitbits komen dan weer in verschillende vormen: er zijn modellen met een langwerpig scherm en smartwatches met een groter vierkant of rechthoekig ontwerp. Je kunt kiezen uit Fitbits met een horlogekast uit aluminium of roestvrij staal. De horlogebandjes kun je voor beide merken aanpassen aan je persoonlijke smaak. Je hebt ook tal van andere Apple Watch accessoires en toebehoren voor Fitbits waarmee je jouw slimme horloge kunt personaliseren.

Apple Watch of Fitbit: welke smartwatch heeft de beste batterij?

Apple Watch of Fitbit: welke smartwatch heeft de beste batterij?

Ben je op zoek naar een smartwatch met een lange batterijduur? Activity trackers en slimme horloges van Fitbit hebben doorgaans een betere batterijcapaciteit dan Apple Watches. Sommige Fitbit-modellen gaan zelfs tot 240 uur (10 dagen) mee met een volledig opgeladen batterij. Ter vergelijking: de Apple Watch Ultra is het model Apple Watch met de beste batterij, die maximaal 36 uur meegaat. Toch hangt de batterijduur vooral af van de manier waarop jij je smartwatch gebruikt. Als je je wearable vaak gebruikt om mee te bellen, naar muziek te luisteren en apps te bekijken, heeft dat een impact op de batterijduur.

Je gezondheid boosten met Apple Watch of Fitbit?

Je gezondheid boosten met Apple Watch of Fitbit?

Zowel de Apple Watch als de Fitbit geven meer inzicht in je gezondheid. Allebei houden ze je dagelijkse beweging bij via een stappenteller. Beide merken meten ook je calorieverbruik en hartslag. Fitbit-smartwatches focussen vaak nog net iets meer op fitness en sportactiviteiten. Zo geven de meeste Fitbits je bewegingsherinneringen, zodat je gemotiveerd wordt om meer te bewegen. Apple Watches en Fitbits houden meestal ook je slaapgewoonten en stressniveau in de gaten, maar sommige modellen analyseren meer info dan andere. Veel gezondheidsfuncties hangen dus af van het model Apple Watch of Fitbit dat je kiest.

Conclusie: past een Apple Watch of Fitbit beter bij jou?

Conclusie: past een Apple Watch of Fitbit beter bij jou?

Of je best kiest voor een Apple Watch of een Fitbit, hangt van vele zaken af. Zo beslis je best vooraf welk ontwerp je graag wilt voor je smartwatch, met welk besturingssysteem je het liefst werkt, en welke functies het slimme horloge zeker moet hebben. Afhankelijk van je keuze, verschilt ook het aanbod apps voor je Apple Watch of Fitbit-smartwatch. Zowel Apple als Fitbit bieden meerdere modellen smartwatches, sporthorloges en activity trackers die elk hun eigen specificaties en ontwerp hebben. Je kunt dus best alle verschillende modellen vergelijken om het slimme horloge te vinden dat bij je behoeften past.

Sporthorloges: zó kies je er een die bij je past
Wearables

Sporthorloges: zó kies je er een die bij je past

Lees meer over
Welke smartwatch kiezen?
Wearables

Welke smartwatch kiezen? Vind het slimme horloge dat bij je past

Lees meer over