MM logo red

Het IP-adres van je computer uitgelegd

Luca5 JUNI 2024
unknown description

Een Internet Protocol-adres, beter bekend als IP-adres, is een unieke reeks cijfers die elk toestel op een netwerk identificeert. Dit kan een adres zijn binnen een lokaal netwerk of op het internet. Thuis deel je via je modem één extern IP-adres voor alle computers, maar intern heeft elk apparaat in je lokale netwerk een eigen uniek IP-adres. Op deze pagina gaan we hier dieper op in.

Wat is het IP-adres van je computer?

Wat is het IP-adres van je computer?

Het IP-adres van een computer is een unieke reeks cijfers die een apparaat identificeert op een netwerk, zoals het internet. Elk toestel dat met het internet verbonden is, krijgt een IP-adres. Dit adres bestaat uit 4 of 6 cijfergroepen, gescheiden door punten. IP-adressen zijn niet specifiek gebonden aan landen, maar bepaalde reeksen zijn toegewezen aan specifieke regio's. Dit betekent dat je aan de hand van een IP-adres vaak kan achterhalen uit welke regio of zelfs welk land een internetgebruiker komt. Echter, met technieken zoals VPN (Virtual Private Network) kunnen gebruikers een IP-adres uit een ander land aannemen, wat maakt dat de locatie niet altijd nauwkeurig is af te lezen aan de hand van het IP-adres alleen.

Hoe kan je je IP-adres achterhalen?

Hoe kan je je IP-adres achterhalen?

Om je IP-adres te achterhalen, kan je verschillende eenvoudige methoden gebruiken. Als je via een desktop verbonden bent, kan je naar de website WhatIsMyIP.com gaan. Deze site toont direct je publieke IP-adres. Je kan ook de opdrachtprompt of terminal op je computer gebruiken. Op een Windows-pc typ je 'cmd' in het zoekveld, open je de opdrachtprompt en typ je 'ipconfig'. Je IP-adres verschijnt dan onder het gedeelte 'IPv4-adres'. Op een iMac open je de terminal en typ je 'ifconfig', waarna je je IP-adres vindt bij 'inet' onder je actieve netwerkverbinding. Elk van deze opties geeft snel en duidelijk je IP-adres weer.

Zo werkt een IP-adres

Zo werkt een IP-adres

Een IP-adres zorgt ervoor dat gegevens tussen apparaten over het netwerk correct verzonden en ontvangen kunnen worden, vergelijkbaar met hoe een postadres ervoor zorgt dat de post op de juiste plaats aankomt. Er zijn 2 types IP-adressen: IPv4 en IPv6. IPv4-adressen bestaan uit 4 getallenreeksen gescheiden door punten (bijvoorbeeld 192.168.1.1), terwijl IPv6-adressen langer zijn om meer apparaten te kunnen ondersteunen. Bij wifi-problemen kan je IP-adres een sleutelrol spelen. Bijvoorbeeld als meerdere apparaten per ongeluk hetzelfde IP-adres toegewezen krijgen, kan dit leiden tot conflicten en connectiviteitsproblemen. Dit noemen we een IP-conflict.

Kan je een IP-adres verbergen of veranderen?

Kan je een IP-adres verbergen of veranderen?

Je kan je IP-adres wel degelijk verbergen of veranderen. Dit kan soms handig zijn voor privacyredenen, je veiligheid of om geografische beperkingen op het internet te omzeilen. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het kiezen van een bepaalde methode hangt dus af van je specifieke behoeften en wat je online wilt doen. Hierna volgen enkele opties om dit te doen:

  • VPN (Virtueel Privé Netwerk): een VPN leidt je internetverbinding om via een server in een andere locatie. Hierdoor lijkt het alsof je vanuit die locatie op het internet bent, wat je werkelijke IP-adres verbergt.
  • Proxyserver: net als een VPN, stuurt een proxy je internetverkeer om via een andere server. Dit verandert het IP-adres dat websites zien, hoewel proxies over het algemeen minder beveiliging bieden dan VPN’s.
  • TOR-netwerk: TOR (The Onion Router) is een netwerk dat je internetverkeer door meerdere servers stuurt, waardoor het moeilijk traceerbaar is. Dit helpt niet alleen je IP-adres te verbergen, maar verhoogt ook je online anonimiteit.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn
 Hoe reset je je computer?
Computer & Multimedia

7. juni

Hoe reset je je computer?

Je computer resetten brengt het systeem terug naar de oorspronkelijke fabrieksinstellingen. Dit kan helpen bij het oplossen van softwareproblemen, het verwijderen van virussen of het voorbereiden van je pc voor een nieuwe eigenaar. Zorg dat je belangrijke data eerst back-upt. Op deze pagina leggen we je uit hoe je je computer snel kan resetten.

7. juni

Lees meer over
Zo kies je de juiste gaming-laptop of pc
Laptops

6. juni

Zo kies je de juiste gaming-laptop of pc

Ben jij een computer-gaming fanaat en wil je een nieuwe laptop of pc aankopen? Dan is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt, maar zoals je al weet kan dat een grote opgave zijn. Er zijn namelijk heel wat aspecten waar je rekening mee dient te houden. In dit artikel doorlopen we de verschillende factoren en helpen we je bij het maken van een weloverwogen keuze.

6. juni

Lees meer over
Welke Intel processor past bij jou?
Computer & Multimedia

6. juni

Welke Intel processor past bij jou?

Een processor is het brein van je laptop en stuurt alles aan. Hoe krachtiger je processor, hoe sneller en efficiënter je laptop verschillende taken aankan. Denk daarom goed na over het gebruiksdoel van je laptop, want dat bepaalt welke processor bij jou past. Sommige processors zijn beter voor gamen, anderen voor werken of studeren. In dit artikel helpen we je op weg.

6. juni

Lees meer over