MM logo red

iPad vs. Samsung-tablet

Luca7 MEI 2024
unknown description

iPads en Samsung-tablets zijn en blijven razend populair. Ze bieden je de vrijheid om overal te werken en ontspannen, zonder dat je een bureau of toetsenbord nodig hebt. Dat is handig voor onderweg. Deze tablets hebben overeenkomstige kwaliteiten en functies die goed op elkaar zijn afgestemd. Welke tablet is nu het meest geschikt voor jou? In dit artikel maken we een uitgebreide vergelijking.

iPad vs. Samsung-tablet: de verschillen

Besturingssysteem

Besturingssysteem

Het grootste verschil tussen een Apple-iPad en Samsung-tablet is het besturingssysteem. iPads draaien op iPadOS, een tablet-geoptimaliseerde versie van iOS. Samsung-tablets zijn Android-tablets en gebruiken daardoor Android, het besturingssysteem van Google.

Ecosysteem

Ecosysteem

iPads maken deel uit van het Apple-ecosysteem. Hierdoor integreren ze naadloos met andere Apple-apparaten,zoals iPhones, Macs en Apple Watches. Samsung-tablets vallen onder het bredere Android-ecosysteem en synchroniseren eenvoudig met andere Android-apparaten en Google-toestellen.

Hardware en ontwerp

Hardware en ontwerp

Apple-iPads hebben een herkenbaar design met een metalen behuizing en oudere modellen zijn uitgerust met een indrukbare thuisknop. Het design van Samsung-tablets is meer variabel, met verschillende materialen zoals metaal en kunststof. Tablets van Samsunghebben ook verschillende knopindelingen en zijn van een thuisknop voorzien, afhankelijk van het model.

Compatibele apps

Compatibele apps

Hoewel de App Store (iOS) en Google Play Store (Android) een breed scala aan apps aanbieden, zijn sommige apps exclusief voor eenspecifiekplatform ontwikkeld. Over het algemeen hebben iPads een iets grotere selectie aan tablet-geoptimaliseerde apps door de focus van ontwikkelaars op het iOS-platform.

Accessoires

Accessoires

Beide tablets bieden een verscheidenheid aan accessoires, zoals toetsenborden, pennen en hoesjes. Apple heeft hiervoor zijn eigen lijn accessoires, zoals de Apple Pencil en het Smart Keyboard, terwijl Samsung ook accessoires van derden ondersteunt.

Wanneer voor een iPad kiezen?

Wanneer voor een iPad kiezen?

In de volgende situaties is een iPad wellicht een goede keuze:

 • Als je al andere Apple-apparaten hebt: heb je al een iPhone, Mac of Apple Watch? Dan is het omwille van de naadloze integratie met andere toestellen van Apple handig om voor een iPad te kiezen.
 • Een rijke selectie aan tablet-geoptimaliseerde apps: de App Store heeft een groot aanbod apps die specifiek voor iPads geoptimaliseerd zijn.
 • Een gestroomlijnde en consistente software-ervaring: iPads draaien op iOS, een besturingssysteem dat om zijn eenvoudige en intuïtieve software bekend staat.
 • Krachtige prestaties: iPads hebben geavanceerde processoren, uitstekende beeldschermen en een duurzaam ontwerp. Hierdoor zijn ze voor intensief gebruik geschikt.
 • Brede selectie aan accessoires: Apple biedt een ruime keuze aan accessoires voor iPads, zoals toetsenborden, beschermhoezen, de Apple Pencil en meer.

In welk geval ga je het beste voor een Samsung-tablet?

In welk geval ga je het beste voor een Samsung-tablet?

Hecht je belang aan de volgende aspecten? Overweeg dan eerder een Samsung-tablet.

 • Als je een voorkeur hebt voor het Android-systeem: als je al gebruikmaakt van een Android-smartphone of andere Android-apparaten, kan een Samsung-tablet een logische keuze zijn vanwege zijn naadloze integratie met het bredere Android-ecosysteem. Dit is handig voor het synchroniseren van apps, gegevens en accounts tussen je verschillende toestellen.
 • Aanpassingsmogelijkheden: Android staat bekend om zijn aanpasbaarheid en flexibiliteit. Samsung voegt daar nog extra aanpassingslagen aan toe dankzij One UI. Dit is handig wanneer je je interface wilt aanpassen, widgets wenst te gebruiken of toegang tot geavanceerde systeemfuncties wilt.
 • Specifieke hardwarefuncties: Samsung is beroemd voor zijn innovatieve hardwarefuncties in tablets, zoals S Pen-ondersteuning voor notities en tekeningen, geavanceerde beeldschermenmet hoge resolutie en multitasking-mogelijkheden door 2 schermen naast elkaar te openen.

Gaan Samsung-tablets langer mee dan iPads?

Gaan Samsung-tablets langer mee dan iPads?

De levensduur van een tablet is afhankelijk van verschillende factoren.Daarom is er geen eenduidig antwoord op de vraag of de ene tablet een langere levensduur heeft dan de andere. Zowel Samsung als Apple produceren namelijk tablets van hoge kwaliteit, maar de duurzaamheid varieert afhankelijk van het specifieke model en de gebruikte materialen. Daarnaast beïnvloeden ook software-updates hoelang je tablet meegaat. De duur van deze ondersteuning hangt namelijk af van het specifieke model dat je kiest. Uiteraard speelt ook de manier waarop je de tablet gebruikt en onderhoudt een grote rol in de levensduur. Kies een stevige beschermende hoes, screenprotector en vermijd fysieke schade en oververhitting om de levensduur van je tablet te optimaliseren. Wil je een tablet voor je kinderenkiezen? We helpen je graag op weg met de beste iPads voor kinderen.

Conclusie: past de iPad of Samsung-tablet het beste bij jou?

Conclusie: past de iPad of Samsung-tablet het beste bij jou?

Dat is afhankelijk van jouw voorkeuren en waarvoor je de tablet zoal gebruikt. Volgende factoren bepalen je keuze:

 • Het besturingssysteem: iOS voor iPads of Android voor Samsung-tablets.
 • Ecosysteem: voor een naadloze integratie met je andere toestellen zoals je laptop, smartwatch of smartphone.
 • Hardware en ontwerp van de tablets: gebaseerd op jouw persoonlijke smaak en voorkeur.
 • Compatibele apps: er zijn meer exclusieve apps voor iPads.
 • Accessoires: Samsung-tablets bieden meer mogelijkheden omdat ze compatibel zijn met accessoires van verschillende merken.

Deze artikels kunnen ook interessant voor je zijn