MM logo red

Welke smartphone past bij jou?

Jasper5 JUNI 2023
unknown description

Een smartphone kan je niet meer missen, toch? We kunnen ons bijna niet meer voorstellen wat we zonder die slimme bondgenoot in je handpalm, broekzak of handtas zouden moeten doen. Maar wat als je smartphone aan vervanging toe is? Hoe kies je dé ideale smartphone die echt bij jou en je noden past? Wij zetten enkele belangrijke vragen op een rij.

Wat is je budget?

Wat is je budget? - 1. Le budget : entrée, milieu ou haut de gamme ?

Een belangrijke vraag om mee te beginnen: hoeveel geld wil en kan je spenderen aan je nieuwe smartphone? Het is een goed idee om dat alvast uit te klaren voor je begint te zoeken. Kijk je eerder in een goedkopere categorie van minder dan €200 of ben jij bereid om heel wat meer neer te tellen? Je vindt sowieso heel wat modellen binnen elk budget, maar hiermee maak je alvast een eerste schifting binnen ons grote aanbod.

Welk besturingssysteem past bij jou?

Welk besturingssysteem past bij jou? - 2. Le système d’exploitation : Android ou iOS ?

Een vraag waarmee je gegarandeerd voor gespreksstof zorgt, want bijna iedereen heeft wel een voorkeur. Welk besturingssysteem kies jij? De meest gebruikte besturingssystemen voor smartphones zijn Android van Google en iOS van Apple. Het grootste verschil is dat Android beschikbaar is voor heel wat verschillende merken en types smartphones, iOS hangt dan weer onlosmakelijk vast aan de iPhones van Apple. De keuze van je toestel is bij die laatste dus wat beperkter, maar het systeem wordt meestal wel als erg gebruiksvriendelijk ervaren en heel wat fans zweren erbij. Wil jij liever wat meer controle over de look en instellingen van je smartphone? Dan is Android waarschijnlijk meer jouw ding. Door het open karakter van het Androidsysteem kan elke smartphonefabrikant er z’n eigen draai aan geven en heb je ook wat meer vrijheid als gebruiker.

Verkies je een klein of groot formaat voor je smartphone?

Verkies je een klein of groot formaat voor je smartphone? - 3. Le format

Smartphones bestaan in alle soorten … en maten. Van een klein, handzaam formaat dat makkelijk weg te steken valt, tot uit de kluiten gewassen exemplaren waarop het aangenaam gamen en video’s kijken is. Het hangt er dus maar net vanaf wat voor jou de doorslaggevende factor is. Stel jezelf enkele vragen bij de manier waarop je jouw smartphone gebruikt. Wil je ‘m makkelijk in je broek- of jaszak kunnen steken of maakt dat niet uit? Misschien wil je ook geen al te groot exemplaar als je je telefoon gebruikt om te navigeren op de fiets? Of wil je net een groot scherm om ellenlange epistels naar je lief te schrijven of vlot je mails te beantwoorden tijdens je pendelrit? Van klein tot groot, aan jou de keuze!

Waarvoor zal je de smartphone gebruiken?

Waarvoor zal je de smartphone gebruiken? - 4. L’usage et l’autonomie

Nog zo’n belangrijke vraag waarmee heel wat smartphones de selectie wel of niet halen: waarvoor wil jij je telefoon eigenlijk gebruiken? Wie niet verder wil gaan dan een paar berichtjes sturen en telefoneren, zal een heel ander model nodig hebben dan iemand die 10 TikTokfilmpjes per dag opneemt. Wil jij prachtige foto’s maken op vakantie? Of ben je een verstokte gamer? Heb je veel geheugen nodig voor veel apps, foto’s of filmpjes? Of ben je net snel uitgeswipet en maakt dat geheugen niet veel uit? Allemaal belangrijke criteria om mee te nemen in je beslissing.

Welke smartphone heeft voor jou de beste camera?

Welke smartphone heeft voor jou de beste camera? - 5. L’appareil photo

Dat een smartphone een camera heeft, daar gaan we vanuit. Hoe belangrijk die camera voor jou is en wat je er allemaal mee kan, dat is een ander verhaal. Neem jij af en toe een snelle, spontane foto van je (klein)kinderen of huisdieren voor op je sociale media? Dan heb je waarschijnlijk geen al te uitgebreide camerafunctie nodig. Wil je die foto achteraf op groot formaat kunnen afdrukken? Dan zal de kwaliteit al wat scherper moeten zijn. Maar er zijn nog zoveel andere mogelijkheden. Wil je perfecte landschappen vastleggen in panoramaformaat? Of wil je selfies van topkwaliteit? Wil je ook ’s nachts goede foto’s kunnen maken? Met de smartphonecamera’s van vandaag kan het steeds vaker allemaal, maar het is een belangrijk element om bij stil te staan.

Gaat je voorkeur uit naar een 4G of 5G netwerk?

Gaat je voorkeur uit naar een 4G of 5G netwerk? - 6. La connectivité : 4G ou 5G ?

De keuze van het netwerk dat jouw smartphone ondersteunt, hangt samen met snelheid. Het verschil tussen een 4G- of 5G-netwerk komt immers neer op bandbreedte. Oftewel hoeveel megabit per seconde die respectievelijke netwerken kunnen doorgeven tussen verschillende toestellen. 5G is op dat vlak de absolute winnaar. Met 5G ligt je downloadsnelheid zo’n 10 tot 100 keer hoger dan bij 4G, maar het moet gezegd: bij doodgewone handelingen merk je dat verschil op je smartphone niet altijd op. Stel jezelf dus de vraag: wil jij helemaal mee zijn en geen milliseconde vertraging oplopen? Kies dan voor een smartphone die 5G ondersteunt. Maakt het je iets minder uit, dan kan je ook voor een 4G-exemplaar kiezen.